19
Mayıs
2024
Pazar
HASANKEYF - BATMAN

Mağaraya PVC kapı yaptılar!

Batman’ın SİT alanı kapsamındaki antik Hasankeyf ilçesinde tarihi bir mağaranın girişine tuğla ile yapılan duvar ve pencerelere PVC çerçeveler ile kapı takıldı.

Bölgedeki tarihi ve turistik yerlerde incelemelerde bulunan İl Kültür ve Turizm Müdür Selahattin Ortaboy, SİT alanı kapsamındaki mağarada yaşayan Mehmet Tirki’nin girişe yaptırdığı tuğla duvar ile PVC kapı ve penceleri görünce sinirlendi.

Ortaboy, tarihi dokuyu bozduğu için mağarada oturan emekli işçi Mehmet Tirki’ye tepki gösterirken, burasının boşaltılması için işlem başlattı.

Müdür Ortabay ile Tirki arasında gergin bir diyalog yaşanırken, tarihi dokuyu bozduğu gerekçesiyle Mehmet Tirki’nin mağarayı boşaltması için tutanak tutuldu.

Kültür ve Turizm Müdürü Ortaboy, "Hasankeyf’teki tarihi yerler tamamen birinci derecede SİT alanı kapsamında. Mehmet Tirki, oturduğu mağaranın girişine tuğla ile duvar örüp, PVC pencereler takarak tarihi dokuya zarar vermiş durumda. Tutanakla birlikte uyarı da yaptık. Mağaradan çıkmaması halinde hakkında yasal işlem başlatacağız" dedi.

Mağarada altı kişilik ailesiyle birlikte kalan emekli işçi Mehmet Tirki ise, "daha önce dedem bu mağarada oturuyordu. Ben de maddi imkansızlık yüzünden oturmaya karar verdim. Yaptığım işlerin suç olduğunu bilmiyordum" diye konuştu.
cnn türk
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2004 Çarşamba 18:11:09
Güncelleme :8 Nisan 2005 Cuma 18:14:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?