20
Mayıs
2024
Pazertesi
HASANKEYF - BATMAN

Pekmez-pestil üretimi sıkıntılı başladı

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı belde ve köylerde bağ bozumuyla birlikte pekmez ve sucuk pestil üretimi de başladı. Ancak kuraklık nedeniyel üzüm rekoltesinin düşük olması üreticilere hammadde bulmakta zorluk yaşatıyor.

Hasankeyf ilçesine bağlı Uzundere köyünde sucuk ve pestil yapımına başlayan köy sakinleri bu yıl kuraklık nedeniyle üzüm veriminin az olduğunu belirterek, sucuk ve pestil taleplerini karşılamakta zorluk çektiklerini söyledi.

Pekmezi sucuk haline getirerek batı illeri ile bölgedeki kentlerde satışa çıkardıklarını belirten köy sakinleri, "Bağ ve bahçelerde bu yıl kalan üzümü pekmez, cevizli sucuk ve pestile dönüştürdük. Kaliteli üzümün yetiştiği yörede bu yıl kuraklık nedeniyle çok sıkıntı çektik. Üzüm verimi çok düşük, pekmez üretemiyoruz, çok miktarda pekmez talebiyle karşılaşıyoruz. Pekmezin yanı sıra pestil ve cevizli sucukları da büyük marketlere veriyoruz. Yerli ürüne son yıllarda büyük ilgi var. Talepleri karşılamakta güçlük çekiyoruz. Yeterli ürün alınmamasının fiyatları da olumsuz etkileyeceğini düşünüyoruz" dedi.

Bu yıl bölgede etkili olan kuraklık sonucu birçok meyve ağacının kurumasıyla birlikte üzüm üretiminin düştüğünü belirten köylüler, "İlkbahar'da yeterli yağış alınmaması sonucu çiftçilerimiz perişan oldu. Kuraklık ekinlerle birlikte bağlardaki verimliliği de etkiledi. Her yıl bu dönemlerde ilçe halkı bağbozumu telaşına kapılırken, bu yıl ihtiyacı bile karşılayacak düzeyde üzüm elde etmemiştir. Dolayısıyla kuraklık ekinlerden sonra yörenin meşhur şire üzümünü de etkisi altına almıştır." şeklinde konuştu.

Zaman
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 15:59:54
Güncelleme :23 Kasım 2008 Pazar 15:52:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?