22
Mayıs
2024
Çarşamba
HASANKEYF - BATMAN

Serinlemek için mağaralara akın ediyorlar

Aşırı sıcakların etkili olduğu Batman'da, vatandaşlar serinlemek için soluğu Hasankeyf'teki mağaralarda alıyor.

 
Yazları serin, kışları sıcak olan mağaralara akın eden vatandaşlar, sıcakların etkisinden kurtulmaya çalışıyor. Tarihin gölgesindeki mağaralarda serinleyen vatandaşlar, sıcaklığın etki etmediği tek yerin mağaralar olduğunu, fırsat buldukça hem tarihi mekanları gezdiklerini hem de serinlediklerini belirtti.


Batman'daki aşırı sıcaklardan kaçan vatandaşlar, bir süre mağaralarda dinlendikten sonra soluğu Dicle nehri kenarındaki çardaklarda alıyor. Dicle nehrinin kenarında kurulan çardaklardan tarihi mekanları izleyen vatandaşlar, sıcaktan bunalan herkesi Hasankeyfteki mağara ve çardaklara davet ediyor.


Mezopotamya bölgesine hakim olan kavimlerin en gözde yerlerinden biri olmuş ve bugüne kadar Bizans, Sasani, Emevi, Abbasi, Hamdani, Mervani, Artuklu, Eyyübi, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Hasankeyf'te, irili ufaklı 5 bin civarında mağara bulunuyor.

 Hasankeyflilerin 1970 yılına kadar ikamet ettiği mağaralar, şimdi sıcaklardan bunalan yerli ve yabancı turistlerin dinlenme mekanı olarak kullanıyor.

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2007 Pazartesi 11:13:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?