20
Mayıs
2024
Pazertesi
HASANKEYF - BATMAN

Vatandaş mağaralara kaçıyor

Çöl sıcaklarının etkili olduğu Batman'da aşırı sıcakların etkisinden kurtulmak isteyen yöre halkı soluğu tarihi Hasankeyf mağaralarında alıyor. Yazları serin, kışları sıcak olan mağaralara akın eden vatandaşlar, dinlendikten sonra Dicle Nehri kenarında kurulan çardaklarda yemek yiyerek otantik bir yaz tatili geçirirken bunaltıcı sıcaklara alışık olmayan yerli ve yabancı turistler de bölge halkına ayak uyduruyor.


Hava sıcaklığının gölgede 45 derecenin üzerinde hissedildiği Batman'da etkili olan bunaltıcı sıcaklar hayatı olumsuz etkiliyor. Sıcaklardan kaçan vatandaşlar soluğu tarihin gölgesindeki Hasankeyf mağaralarında alıyor. Mağaralarda gün içerisinde dinlenip serinliğin tadını çıkaran vatandaşlar daha sonra Dicle Nehri kenarındaki çardaklara gidiyor. Burada ayaklarını buz gibi suyun içerisine bırakan vatandaşlar yöresel yemeklerden yiyip tarihi mekanda doğanın keyfini çıkarıyor.


Dicle Nehri'nin kenarında kurulan çardaklardan tarihi mekanları izleyen vatandaşlar, sıcaktan bunalan herkesi Hasankeyf'teki mağara ve çardaklara davet ediyor. Mezopotamya bölgesine hakim olan kavimlerin en gözde yerlerinden biri haline gelmiş olan ve bugüne kadar Bizans, Sasani, Emevi, Abbasi, Hamdani, Mervani, Artuklu, Eyyübi, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Hasankeyf'te, irili ufaklı 5 bin civarında mağara bulunuyor. Hasankeyflilerin 1970 yılına kadar ikamet ettiği mağaralar, şimdi sıcaklardan bunalan yerli ve yabancı turistlerin dinlenme mekanı olarak kullanılıyor. Antik kent Hasankeyf'i gezmeye gelen Mehmet Tuna, hava sıcaklığından dolayı antik kenti gezemediklerini, önce Dicle suyunda yüzdüklerini sonra da serinlemek için mağaralarda dinlendiklerini ve tarihi mekanları gezdiklerini söyledi. Orhan Ramazanoğlu ise, dinlemek için Hasankeyf'i seçtiğini belirterek, "Mağaralar izolasyonlu olduğu için herhangi bir enerji sarf etmeden doğal olarak serinliyoruz ve huzur buluyoruz'' dedi.

iha
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2008 Perşembe 12:49:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?