3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

800 İŞADAMI DİYARBAKIR'IN ACISINI PAYLAŞTI

Diyarbakır'da 6 kişinin öldüğü, 67 kişinin yaralandığı bombalı saldırının yaşandığı bölgeye karanfil bırakan işadamları, hayatını kaybedenlerin ailelerine de taziyede bulundu.
Kurban Bayramı'nı Kimse Yok mu Derneği'nin öncülüğünde Güneydoğu'da geçiren işadamları, acılı gününde de bölge insanını yalnız bırakmadı.


İstanbul, Bursa, İzmir, Elazığ ve Malatya gibi çeşitli illerden gelen 800 işadamı, dün Diyarbakır'a akın etti. Bombalı saldırıda hayatını kaybeden 6 kişinin ailelerini ziyaret eden gönüllüler, taziyelerini iletti. Hain terörün hedefi olan öğrencilerin yakınları, başsağlığı dileklerini kabul ederken gözyaşlarına hâkim olamadı.

Kendileriyle kucaklaşanlara teşekkür eden 18 yaşındaki Engin Taşkaya'nın kardeşleri, "Sizi yanımızda görmek bize büyük teselli verdi. Acılarımızı paylaşarak bize büyük destek oldunuz." dedi. Terörün toplumsal yapıyı parçalamaya çalıştığını belirten işadamları ise bin yıldır devam eden kardeşliği kimsenin bozamayacağını vurguladı.


3 Ocak'taki saldırıda işyerleri zarar gören esnaf da işadamlarının ziyaretiyle moral buldu. Patlamanın yaşandığı yere kırmızı-beyaz karanfiller bırakan gönüllüler, bölgedeki mağazaları tek tek dolaştı. Misafirlerinin 'geçmiş olsun' dileklerine, "Milletimiz sağ olsun" sözleriyle karşılık veren İmaj Çiçekçilik'in sahibi Cebrail Fidanboy, duygularını şu sözlerle dile getirdi: "Hiç bilmediğim yerlerden, hiç tanımadığım insanlar bana 'geçmiş olsun' demeye gelmiş. Sıkıntılarımızı hafifleten bu kardeşlik beni duygulandırdı. Hiç kimsenin gücü bu kardeşliği yıkmaya yetmez."

Patlamada büyük zarar gören kahvaltı evinin sahibi Yakup Genç de hayatını kaybeden gençleri bir türlü unutamadığını belirtti. "Ölenlerin yüzleri gözümün önünden gitmiyor. Gencecik fidanlar bir hiç uğruna öldü." ifadelerini kullandı. Ziyareti, 'Batı ve doğunun kucaklaşması' olarak yorumlayan Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türkiye'nin farklı köşelerinden gelen işadamlarına teşekkür etti. 




İşadamları, askeri servis aracına yönelik bombalı saldırının meydana geldiği Mimar Sinan Caddesi'ne karanfil bıraktı. Diyarbakır'ın acısını paylaşmanın onurunu yaşadığını belirten Florya İşadamları Derneği (FİADER) Başkanı Yusuf Deveci, hain terörist saldırının hedefinin sadece Diyarbakır değil, bütün Türkiye olduğunu söyledi.



Eylemin toplumda ikilik oluşturmayı amaçladığına dikkat çeken Deveci, şöyle devam etti: "Amaç, halkın birlik ve bütünlüğünü zedelemek, bölge halkının devlete olan güvenini sarsmak ve ülke çapında yakalanan istikrarı engellemektir. Buna müsaade etmemeliyiz. Etnik temele dayanan farklılıkları zenginlik kabul ederek bin yıldır süregelen kardeşliğimizi ilelebet sürdürmekteki kararlılığımızı herkese göstermeliyiz." Diyarbakır'a gelmeye devam edeceklerini kaydeden Gaziantep HÜRSİAD Başkanı Mehmet Taşdemir de, ayrılık isteyenlerin amacına ulaşamayacağını vurguladı. 



İşadamlarını ağırlamaktan gurur duyduğunu ifade eden Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Aziz Nart ise ziyaretin kendilerine moral verdiğini aktardı. Nart, gönüllülerin getirdiği hediye paketlerini de 2 bin ihtiyaç sahibi aileye dağıttıklarını açıkladı. Doğu ve Güneydoğu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Şeyhmus Akbaş, ziyareti 'Türkiye'nin tablosunun bir tescili' olarak değerlendirdi.

Diyarbakır'da uzun yıllardan bu yana her eğitim-öğretim sezonunda yüzlerce öğrenciye burs veren Halidiye Eğitim Vakfı Başkanı Sakıp Ayhan da, "Kürt ve Türk bu milletin asli unsurudur. Etle tırnak gibiyiz." diye konuştu. İşadamları, daha sonra saldırıda hayatını kaybeden Engin Taşkaya'nın ailesini ziyaret ederek, başsağlığı dileğinde bulundu. İsmail Avcı, Diyarbakır 



Doğulu işadamları da batı illerine gitmeli
Kürt aydını Altan Tan: Acılar paylaşıldıkça azalır. Bu acı günümüzde Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen desteklerin önemi bizim için çok büyük. Kürt sorunu ancak diyalogla çözülür. İnsanlar buraya gelmeli, yaşamalı ve meseleyi sadece Kürt sorunu olarak görmemeli. Çünkü Kürt sorunu ayrı, terör sorunu ayrı şeyler. Bizim işadamlarımız da batıya gidip sorunlarını anlatmalı. Bu bölücülük değildir. Müslüman Kürt kardeşlerimiz kendi kimliklerini ifade etmelidir. Kürtler Kürtçe konuşmak istiyor. Dillerini, geleneklerini hayatlarının her safhasında yaşamak istiyor. Kimlik talebi ayrı, bölücülük, terörizm apayrıdır. Kürtlerin çoğunluğu kendi kimliklerini koruyarak birlikte yaşamak istiyor. Diyalog eksikliğinden dolayı en meşru talepler bile gayri meşru sayılıyor ve bu da bölücülük yapmak isteyenlerin işine yarıyor. Bu iyi niyet heyetleri Yozgat'ı, Sinop'u, Bolu'yu, Edirne'yi de gezmeli ve Kürtlerin kimlik taleplerinin bölücülük değil, kardeşliğin teminatı ve çimentosu olduğunu anlatmalı.


Diyalogla her türlü soruna çözüm bulabiliriz
Demokrat Parti (DP) Diyarbakır İl Başkanı Galip Ensarioğlu: En büyük eksikliğimiz birbirimizi tanımamamız, yani diyalog. Bu acıları paylaşmak, birbirimizi anlamaya ve yardımlaşmaya vesile oldu. Diyalogla her türlü sorunumuza kolaylıkla çözüm bulabiliriz. Tek temennimiz bu sürecin kesintiye uğramadan devam etmesi. Terörün hedefi kardeşlik ve barış. Bu kaynaşma, onların amaçlarını baltalamış oldu. Bu karanlık eylemi yapanlar da kendi karanlıklarında boğulacaklardır.


Ziyaret, bölgenin imajına büyük katkıda bulunacak
Dicle Üniversitesi Rektörü Fikri Canoruç: İşadamlarını kutluyorum. Mükemmel bir organizasyon. Bu şekilde Diyarbakır'ın imajı da değişecektir. Terör olayı olduğu zaman insanlar oraya gitmekten imtina eder. Ama siz değerli insanlar bunu kırdınız. Türkiye'nin dört bir yanından buraya geldiniz. Sizlere çok teşekkür ediyorum.

Zaman
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2008 Cumartesi 11:50:56
Güncelleme :12 Ocak 2008 Cumartesi 15:30:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?