7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

"Ayrımcılığa yol açar" iddiası

Kayapınar Belediyesi tarafından 10 adet parka verilen Kürtçe isimlerin büyük bir kısmı valilik engeline takıldı. Valiliğik "ayrımcılığa yol açacağı" gerekçesiyle Kürtçe isimleri onay vermemesi üzerine Kayapınar Belediyesi olayı yargıya taşıdı. Diyarbakır Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk ise mahkemede, "Zembil Froş, Jiyana Azad, 33 Kurşun, Yek Gulan, Civan, Aşiti, Zeynel Durmuş" isimlerinin toplumda ayrımcılığa yol açacağına işaret etti.

Kayapınar Belediyesi tarafından 6 Mayıs 2005 tarihinde alınan bir kararla, yapımı tamamlanan 10 adet parka "33 Kurşun, Ahmed Arif, Zembil Froş, Mem u Zin, Jiyana Azad, Aşiti, Zeynel Durmuş, Civan, Yek Gulan ve 8 Mart" isimlerini vermesi üzerine Diyarbakır Valiliği bu park isimlerinden sadece Mem u Zin, 8 Mart ve Ahmed Arif Parklarının isimlerini 6 Ekim 2005 tarihinde onayladı. Valilik diğer isimleri veto etti.

Bunun üzerine Kayapınar Belediyesi Valiliğin bu kararına Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi'nde itiraz etti. Mahkeme'de savunma yapan Diyarbakır Vali Vekili Canan Hançer Baştürk, yasak kararının 15 Mayıs 1998 tarih ve 23434 tarih ve sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Numaralama Yönetmeliği'nin 1'inci maddesine dayandırdı.

33 KURŞUN MUĞLALI OLAYI

Savunmada, "Yönetmelik kapsamında yapılan incelemede, 33 Kurşun adı "1943 yılında Van İli Özalp İlçesinde 33 köylünün Orgeneral Mustafa Muğlalı tarafından kurşuna dizilerek öldürüldüğü iddiası ile Devlet ricali hedef gösterilmektedir. Davacı taraf dilekçesinde 33 kurşun isminin Ahmed Arif adlı şairin şiirinin adı olduğunu belirtmiştir. Her ne kadar Ahmet Arif'in de 33 kurşun adlı şiiri olsa dahi, bu durum kullanılmak istenen adın kullanılmak istendiği maksadı ve zihinlerde canlandırmak istenen anlamı değiştirmeyecektir" ifadesine yer verildi.

Savunmada, "Zeynel Durmuş" ismi için ise şunlara dikkat çekildi:

"Zeynel Durmuş 1 Eylül 2001 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirilen HADEP'in mitinginde asansör boşluğuna düşerek ölen şahsın adıdır. Bu ad siyasi bir kimlik kazanmıştır. HADEP il yönetiminin yapmış olduğu açıklamada ve legal yayın organlarının yapmış olduğu yayınlarda polis, HADEP Zeytinburnu İlçe binasına saldırmak ve parti üyesi 19 yaşındaki Zeynel Durmuş'un asansör boşluğuna düşerek ölümüne neden olmakla suçlamışlardır. Bu olay nedeniyle devlet kurumlarının hedef gösterildiği açıktır."

TDK "TÜRKÇE DEĞİL" DEDİ

Valilik savunmasında, "Zembil Froş, Jiyana Azad, Aşiti, Yek Gulan, ve Ciwan" isimleri ile ilgili olarak Türk Dil Kurumu'ndan (TDK) görüş sorulduğu belirtilerek, "Türk Dil Kurumunun vermiş olduğu 22 Kasım 2005 tarih ve 619/4118 sayılı cevabi yazısında bu isimlerin Türkçe'nin söz varlığında bulunmadığı belirtilmiştir" denildi.

BU İSİMLER TOPLUMDA AYRIMCILIĞI KÖRÜKLER

Valilik savunmasında bu tespitlerin yanı sıra, "Zembilfroş, Jiyana Azad, Aşiti, Ciwan ve Yek Gulan isimleri, yasadışı örgüt tarafından simge olarak kullanılan isimler" görüşüne yer verilerek şöyle denildi:

"Bu nedenle mezkur isimlerin kullanılması toplum içerisinde insanları ayrımcılığa sevk edecektir. Dava konusu isimler öncelikle mezkur yasalara aykırıdır ve toplum içindeki kültürler arasında farklılıkları irdeleyerek, ve de yasadışı organlara kazandırdıkları farklı bakış açılarıyla bireyleri ayrımcılığa sevk etmiştir."

Valilik savunmasında, bu isimlerin verilmesinde kamu yararı da bulunulmadığına dikkat çekilerek, "İdari işlemler yapılırken ayrıca kamu yararı bulunması gerekmektedir. Kayapınar Belediyesi tarafından yapılan parkların en önemli amacı bireylerin dinlenebilecekleri ve çocukların oynayabilecekleri yeşil alan ihtiyacını karşılayacak bir yer tesisidir. Parklara isim konulurken güdülen amaç, önemli şahıs, yer ve olay isimleri konularak duygu birlikteliği ile birlik ve beraberliğin sağlanmasıdır. Fakat konulmak istenen isimler bunu sağlamaktan uzaktır" denildi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2006 Çarşamba 15:30:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bedri IP: 81.213.238.xxx Tarih : 15.06.2006 11:20:16
terörist her yerde teröristtir, bunların devlet yönetimine geldiğini düşünüyorumda Allah 1000 kere korusun vatnımızı, milletimizi bu gibi belediyecilerden.