7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

"Bazalt taşı marka olacak"

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, bazalt taşını Diyarbakır taşı olarak markalaştıracaklarını söyleyerek, "Bazalt hem istihdam alanıdır, hem de kentin kimliğidir. Gerekirse karar çıkartalım, belirli bölgelerde bazalt kullanmayı zorunlu hale getirelim" dedi.

DTP Diyarbakır İl Başkanı Ali Şimşek, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin ve Bağlar Belediye Başkan Adayı Yüksel Baran, Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu ile bir araya geldi.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İdris Ekmen'in yönettiği toplantıda kentte yeni dönem yapılacak projelere ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Baydemir, 5 yıllık zaman dilimi içerisinde kent dinamikleriyle gerek TMMOB İl Koordinasyon Kurulu gerekse Kent Konseyi ile işbirliği yaptıklarını ve destek gördüklerini belirtti. Mevcut haliyle Diyarbakır'ın katılımcı demokrasiyi yaşama geçirdiğini söyleyen Baydemir, "Bana göre artık mekanizma mevzuu kapanmıştır. Temsili demokrasiden direkt katılımcı demokrasiye geçilmiştir. Karar alma, uygulama safhasına geçirmede yeni bir model oluşturmalıyız. Proje tasarım ve üretim merkezi oluşturmalıyız" dedi.

Katılımcılığın bir hak olduğu kadar bir ödev olduğunun da altını çizen Baydemir, "Karar ve uygulama safhasında sorumluluğumuzun gereğini yerine getirmeliyiz" şeklinde konuştu.

Döneme başlarken 50 vizyon projeyi kamuya tanıttıklarını söyleyen Baydemir, bu projeleri Kent Konseyi ve akademik çevrelerce 5 yıllık dönem içerisinde yaptıkları toplantılar ve tartışmalarla hazırladıklarını ancak eleştiriye de açık olduklarını belirtti.

BAZALT TAŞI DEĞERLENDİRİLECEK

Toplantıda söz alan TMMOB üyelerinin ortak görüşü olarak Dicle Vadisi Projesi'nin hayata geçirilmesi ve Suriçi İmar Planı ile Suriçi'nin rehabilitasyonunun tamamlanması talepleri öne çıktı. Baydemir, öncelikli olarak Dicle Vadisi Projesi'ni hayata geçireceklerini söyledi. Baydemir ayrıca bazalt taşını değerlendireceklerini bildirirken bazalt taşının kentin bir kimliği ve istihdam alanı olduğunu söyleyerek, "Kentin hammaddesini değerlendirmemiz gerekiyor. Hatta önümüzdeki dönem tartışıp karar çıkaralım, belirli bölgelerde bazalt taşı kullanılmasını zorunlu hale getirelim" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Mart 2009 Salı 14:37:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?