7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

''Biz okul istiyoruz!''

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde öğrenciler 2 yıl önce okula dönüştürülen harabe evde eğitim görüyor.

Silvan'a 15 kilometre uzakta olan, 100 hane ve 800 nüfusu bulunan Yeşerdi köyü halkı yıllardır okul bekliyor. Bekledikleri okul bir türlü yapılamayınca sonunda köy halkı kendi imkanlarıyla harabe bulunan bir evi okula dönüştürdü.
Okula dönüştürülen evde özellikle temizlik koşullarının elverişsiz olduğunu belirten öğrenciler okullarının önüne Türk bayrakları asarak, ''Biz okul istiyoruz'' diye haykırdı.

Yeşerdi Köyü Muhtarı Mehmet Zeki Çerkezoğlu, "Köyümüzde 1 derslik okulumuz var. Okulumuzun lojmanı da dersliğe çevirdik, ancak 150 öğrencimiz var burada. Yetersiz kalınca, 2 yıl önce köylüler yakın bir zaman da okul yapılacak düşüncesiyle geçici olarak köyde bulunan harabe bir evi dersliğe çevirmiş. Ve öğrencilerimiz derme çatma bir evde sağlıksız koşullarda eğitim görüyor. Bu derme çatma evde eğitim gören çocuklarımız tuvalet ve su ihtiyaçlarını karşılayamıyor. 10 yıldan bu yana önce köye okul yapılacak
diye bekliyoruz. Her yıl Valilik, Kaymakamlık ve Milli Eğitim'e dilekçeler veriyoruz. Ve bu talebimiz karşılıksız kalıyor. 1990'lı yıllarda birçok bölgede bulunan köy okulu kapanırken bizim okul kapanmayarak eğitime devam etti. Ve bizim okuma oranımız yüksek, bu veriler de Milli Eğitim'de mevcuttur. Burada arsa sorunu yok. Okul için 7 dönüm ayrılmıştır. Ancak bu da yetersiz deniliyorsa ben kendi arazimi eğitim için bağışlarım" dedi.

Artık harabe ve pislik içindeki evde ders görmek istemeyen öğrenciler, "Bizim okulumuz yetersiz kalınca babalarımız ve köy halkı tarafından okula dönüştürülen bu evde su yok, kışın yağmur yağınca tavanda akan sular altında ıslanıyoruz. Burada eğitim görmek bizi ürkütüyor. Biz okumak istiyoruz. Biz de herkes gibi okul istiyoruz" diye konuştular.

Okul Aile Birliği Başkanı Fesih Düşük, "Bizim amacımız sağlıklı koşullarda çocuklara sağlıklı bir şekilde eğitim vermektir. Ancak iki yıldır geçici olarak harabe ve atıl durumda olan bir evi okul olarak kullanıyoruz. Çocuklarımız pislik içinde eğitim görüyor. 150 öğrencimiz var, 7 öğretmen görev yapıyor. Ama okulumuz yok. Bir an önce köyümüze okul yapılmasını istiyoruz. Biz de bu vatanın evlatlarıyız" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2009 Salı 12:16:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?