8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

"Mermer" masaya yatırıldı

DİYARBAKIR'DA

DTSO'nun ev sahipliğini yaptığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliği, Yerel Gündem 21, Diyarbakır Mermerciler Derneği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Valiliği ve yerel kuruluşların desteği ile "Mermer Artıklarının Değerlendirilmesi ve Çevresel Etkilerinin Azaltılması Sempozyumu" Sümerpark Sosyal Tesisleri'nde yapıldı. Sempozyum kapsamında yurtdışından İtalya DIGITA University of Cagliari ,

Hindistan Maharana Pratap University, TIFAC, Ürdün Hashemite University, Mısır, İspanya University of Cartagena üniversite ve araştırma kurumlaırndan toplam 11 adet; yurtiçinden ise İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi vb. pek çok üniversiteden olmak üzere toplam 31 adet bildiri sunuldu. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan

DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu, Diyarbakır için taşların ayrı bir önemi olduğunu ifade ederek, "Burada yaşayan her medeniyetin her kültürün taşlardan oymak mümkündür. Bu kent sevdasını taşlara işlemiş bir kenttir. Tarihimizin en canlı tanıklığı yöre taşlarında mevcuttur. Geçmişte medeniyetler inşa etmek için kullanılan bu taşlar ülkemizin ve bu şehrimizin ticareti için önemli bir unsur haline gelmiştir" dedi.

İstanbul Maden ve Metaller İhraçatçı Birlikleri Başkanı Ali Kahyaoğlu ise, "Türkiye'nin mali ihracatı 2008 yılında mermerle birlikte 3.2 milyar dolardır. 135 milyar dolarlık ihracatı olan bir ülkenin madendeki ihracatı çok azdır" diye konuştu.

Son olarak bir konuşma yapan Türkiye Mermerler ve Madenciler Dernekleri Fedarasyonu Başkanı Selahattin Onur, "Maden ve mermercilik olarak çok zengin bir ülkeyiz. Türkiye maden ve madencilik bakımından dünyada 4. sıradadır. Bu nedenle mermer ve madencilik ülkemizin dünyadaki ihracat gücünü artıracak ve uluslararası ticaretten daha fazla pay sahibi almasını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan yapılan açıklamada, sempozyumun düzenlenme amacının Diyarbakır mermer sektöründe mermer ocakları ve işleme tesislerinde açığa çıkan mermer artıklarının kullanım alanlarının araştırılması, bu alanda hazırlanan akademik çalışmaların paylaşılması ve sektörden firmaların katılımı sağlanarak mermer artıklarının hammadde olarak kullanıldığı yeni bir sektör oluşturmak olduğu belirtildi. Sempozyum sonunda Diyarbakır'da atıl durumda bulunan ve görsel kirlilik oluşturan artıklarının değerlendirilmesine ilişkin bir kamuoyu oluşturuldu.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2009 Cuma 13:40:02
Güncelleme :16 Ekim 2009 Cuma 16:09:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?