8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

'1 Eylül'de açıklayabiliriz'

DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, 1 Eylül'de İstasyon Meydanı'nda yapacakları "Barış Mitingi"ne, aralarında Yaşar Kemal'in de bulunduğu birçok aydını davet ettiklerini söyledi. Anlı, yetişmesi halinde PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'ın yol haritasının da mitingde deklare edilebileceğini kaydetti.

DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde İstasyon Meydanı'nda gerçekleştirilecek "Barış Mitingi" için, Sümer Park Resepsiyon Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Batman Milletvekili Ayla Akat'ın yanı sıra DTP'li belediye başkanları Osman Baydemir, Abdullah Demirbaş, Zülküf Karatekin, Selim Kurbanoğlu ve İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey katıldı. Baydemir dışında toplantıya katılan tüm başkanların yöresel kıyafetler giymeleri dikkat çekti.

AK Parti hükümetinin başlattığı "demokratik açılım"ı olumlu bulduklarını belirten Anlı, "Bugün gazete manşetlerine taşınan kirli ilişkiler ve çeteleşmeler Kürt sorunu üzerinden tezgahlandı. Büyük rantlar ve ihaleler Kürt sorunu üzerinden paylaşıldı. Ülkemizde bugün var olan açlık ve sefalet tablosu, Devletin Kürt sorununa güvenlik perspektifiyle bakmasının sonucunda ortaya çıktı. Kürt sorununun askere havale edilmesiyle, çeyrek yüzyılda 50 bin civarında insan yaşamını yitirdi. Bu yöntem ile 400 milyar dolar kaynak heba edildi. Bu durum da yatırımların yapılmamasına veya eksik kalmasına, bölgenin hızla yoksullaşmasına, doğanın tahrip edilmesine, sosyal açıdan büyük yıkımlara, ciddi oranda ekonomik değer kaybına sebep olmuştur. Ama Kürt sorunu halen çözülmedi. 5 bin civarında köy zorla boşaltıldı, bin 500 insan kaçırılıp kaybedildi, 5 bin civarında insan faili belli bir şekilde yargısız infaz edildi. Ama Kürt sorunu bir türlü çözülmedi" dedi.

Hükümetin açılımlarının toplumda büyük etki yarattığının altını çizen Anlı, sorunun çözümüne katkı sunabilecek tüm aktörlere gidilmesini ve görüşlerinin alınmasını istedi. Anlı, Kürt sorununun çözümünde Abdullah Öcalan, PKK, DTP, yerel yöneticiler, aydınlar, sivil toplum örgütleri, tüm siyasi partiler, yazar ve akademisyenlerin katkı sunabileceğini kaydetti. 1 Eylül'de yapılacak "Onurlu Bir Barışa Evet" mitinginin tarihi önemi olduğunu belirten Anlı, Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Sezen Aksu, Zülfü Livaneli gibi aydınları da mitinge davet ettiğini açıkladı. Anlı, Yaşar Kemal'in hasta olması sebebiyle mitinge katılamayacağını da sözlerine ekledi.

Mitinge bir çok farklı çevreyi de davet edeceklerinin altını çizen Anlı, "Buradan Kürt sorununun demokratik çözümünün mümkün olduğunu, şiddet dışında bir ihtimalin daha var olduğunu vurgulamak amacıyla farklı siyasal görüşlerde olan birçok kesimi barış sözcüğü etrafında buluşturmak istiyoruz. Kürt sorunundan beslenenlere, ekonomik ve siyasi rant elde edenlere inat, barış diyoruz. Savaş ve çatışma yanlılarının hevesleri kursağında kalsın istiyoruz. Öcalan'ın görüşleri bu süreç açısından önemlidir. Eğer yol haritası yetiştirilirse, o güne denk gelirse, mitingde açıklanabilir" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2009 Salı 15:16:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
şehmus IP: 212.125.15.xxx Tarih : 27.08.2009 15:08:09

 Günümüzün en büyük fitnesi dtp dir.Ne zaman bizim toplumumuz bunu anlayacak bilemiyorum.İnsan biraz önyargısız ve makul düşündüğü zaman bu şer hareketini ağrı dağı yüksekliğinde,fırat nehri derinliğinde yada keban heybetinde görebiliyor. ALLAH BİZLERE BİLİNÇ VERSİN,KÖTÜLERE FIRSAT VERMESİN.