7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

10 bin kişi silikozisin pençesinde

10 BİN KİŞİ SİLİKOZİSİN PENÇESİNDE

Kot Taşlama İşçileri Dayanışma Komitesi üyesi Engin Bodur, Türkiye'de 10 bine yakın kot taşlama işçisinin silikozis (akciğer) hastalığının pençesinde olduğunu belirterek, "Bu konuda hukuki ve tıbbi mücadelemiz sürüyor. 10 bine yakın kişi bu hastalığın pençesinde, Diyarbakır'da ise bu rakam 70" dedi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Tekin Yıldız ve ve Kot Taşlama İşçileri Dayanışma Komitesi üyeleri, silikozis hastalarına dikkat çekmek amacıyla Tabipler Odası'nda ortak basın toplantısı düzenledi. Kot taşlama işçilerinin de bulunduğu toplantıda, devletin bu konuda etkin tedbirler alması gerektiği vurgulandı. Türkiye genelinde yaklaşık 10 bin kişinin ölümcül olan ve tedavisi mümkün olmayan silikozis hastalığının pençesinde olduğunu belirten Kot Taşlama İşçileri Dayanışma

Komitesi üyesi Engin Bodur, "İki kelimelik bir yasa ile bu işçilerin emekli edilebilmesi için çalıştıkları kot taşlama atölyelerinin ispatını istiyorlar. Buralar zaten yasal olmayan şekilde açılmış yerlerdir. Bunun ispatı nasıl olur? Yani bizlere belgeleyin diyorlar. Türkiye'de yaklaşık 10 kişi bu hastalığın pençesinde ve hepsi de ölümcül bir durumdadır. Bu konuda hukuki ve tıbbi mücadelemiz devam ediyor. Diyarbakır'da ise bu rakam 70 dolayındadır" dedi.

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Tekin Yıldız ise, tıbbi olarak tedavisi olmayan bir hastalıkla mücadele ettiklerini ifade ederek, "Bundan daha 3 ay önce 29 yaşında gencecik bir insanı Diyarbakır'da toprağa verdik. Bu insanların çalıştığı işyerleri kayıt dışı ve kaçak olarak faaliyet gösteriyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığı bu gibi yerleri yasaklıyor ancak Çalışma Bakanlığı yasal bir düzenlemede bulunmuyor" diye konuştu.

Silikozis hastası olan Mehmet Tektaş, bir arkadaşının tavsiyesi ile 2002 yılında bu gibi atölyelerde çalışmaya başladığını ifade ederek, "Bu konuda devletin yasal bir düzenleme yapması gerekiyor. Yani sorumluların cezalandırılması gerekiyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

10 BİN KİŞİ SİLİKOZİSİN PENÇESİNDE
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2009 Cumartesi 14:09:02
Güncelleme :31 Ekim 2009 Cumartesi 20:01:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?