8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

10 hamileden biri Hepatit B'li

Sur Belediyesi tarafından verilen Hepatit B ve Hepatit A ile ilgili seminerde, Diyarbakır'da her 10 hamile kadından birinin Hepatit B virüsü taşıdığı bildirildi.

Doç. Dr. Ali Ceylan ve D.Ü.Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ve Diyarbakır Yerel Gündem 21 Çevre Sağlık Ana Çalışma Grubu Üyesi Dr. izzettin Toktaş, Belediye Meclis salonunda kahvecilere, belediye temizlik şantiyesinde ise temizlik işçilerine Hepatit A ve Hepatit B virüsleri hakkında bilgi verdi. Sur Belediye Başkan Yardımcısı Gülbahar Örmek, özellikle halkın sağlığını doğrudan ilgilendiren tatlıcı ve lokantacılara hijyen konusunda seminer verdiklerini, riskli mesleki gruplar içinde olan
kahveciler ve belediye temizlik isçilerine de Hepatit A ve B virüsleri hakkında bilgi verdiklerini belirtti. Belediye temizlik isçilerini Hepatit B virüsüne karşı aşıladıklarını belirten Örmek, bu tür seminerleri diğer meslek gruplarına da vereceklerini söyledi.

D.Ü.Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı üyesi Dr. İzzettin Toktaş, Hepatit A virüsü ile ilgili bilgi verirken, D.Ü.Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ve Diyarbakır Yerel Gündem 21 Çevre Sağlık Ana Çalışma Grubu Üyesi Doç. Dr. Ali Ceylan da Hepatit B virüsünü anlattı. Doç. Dr. Ceylan, ülkede en önemli sağlık sorunlarından birinin Hepatit B olduğunu belirterek, "Türkiye'de bugün her 3 kişiden biri Hepatit B virüsü ile karşılaşmıştır. Özellikle bölgemizde ve Diyarbakır da her 10 hamile kadından biri hepatit B virüsü taşımaktadır.

Bu da korkutucu bir rakamdır. O yüzden özellikle hamile kadınların doğumlarını evde değil, hastane veya sağlık ocaklarında gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Çünkü buralarda doğan bebeklere hemen Hepatit B aşısı yapılmaktadır. Ana karnından bebeğe geçen Hepatit B virüsü kronikleşerek siroz ve karaciğer kanserine yol açmaktadır. Hepatit B ülkemizde sigaradan sonra bilenen en yaygın kanserojendir. Kardeşler, akrabalar, arkadaşlar arasında özellikle de aynı evde
yaşayanlar arasında geçişleri söz konusudur. Kalabalık yaşam şartları, yatılı okul, kışla, hapishane ve yurt kötü hijyen ve sosyo-ekonomik durum, Hepatit B virüsünün bulaşma oranını artırmaktadır. Bu hastalığa yakalanma riski ne kadar fazla ise bu hastalıktan kurtulma yolu da kolaydır. Her insanın mutlaka Hepatit B aşısı yapması gerekir" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2009 Pazartesi 13:37:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?