8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

12 Eylül’de tavrımız boykottur

BDP GENEL BAŞKANI DEMİRTAŞ, ERGANİ'DE SESLENDİ

Diyarbakır'ın Ergani ilçesi otogarında Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından 12 Eylül'de yapılacak olan halk oylamasına ilişkin miting düzenlendi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Biz halkın iktidarını kuruyoruz. Biz demokratik özerk iktidarı kuruyoruz. Referandum bizim için demokratik özerklik iktidarına giden kapının anahtarıdır" diyerek AK Parti iktidarından artık beklentilerinin kalmadığını söyledi.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'ın referandum mitinglerine dün gece Ergani ilçesinde devam etti. Akşam saatlerinde ilçeye gelen Demirtaş ve beraberindekiler, kısa bir şehir turunun ardından Belediye Başkanı Fesih Yalçın'ı makamında ziyaret etti. İlçedeki çalışmalar hakkında Başkan Yalçın'dan bilgi alan Demirtaş, daha sonra Belediye Başkanlığı'nca verilen iftar yemeğine katıldı. BDP Genel Başkanı Demirtaş, yemeğin ardından mitingin yapılacağı ilçe otogarına gitti. Mitinge BDP Eşbaşkanı

Selahattin Demirtaş, Diyarbakır İl Başkanı Nijat Yaruk, BDP İl Yöneticisi Ahmet Yıldırım, BDP Silvan İlçe Başkanı Abdullah Eflatun ve BDP'li Belediye Başkanı Fesih Yalçın katıldı. Terör örgütü PKK flamaları ile terörist Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının açıldığı mitingde Demirtaş, konuşmasıda yeni bir Anayasa istediklerini tekrarladı. "Referandumda ister evet çıksın, ister hayır çıksın, yeni bir anayasa isteyenler, yeni anayasayı Türkiye'ye armağan edecek" diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Biz demokratik özerk halk iktidarı istiyoruz. Bugüne kadar ne kazandıysanız, siz kazandınız. Erdoğan size bir şey vermedi. Kürt yoktur dediler, siz kazandırdınız, bugüne kadar Kürtçe yoktur dediler, siz kazandırdınız, yeni bir Anayasa'yı da siz getireceksiniz. Biz de o zaman dedik ki, gün gelecek devran dönecek hep birlikte meydanlara ineceğiz. O zaman el mi yaman, bey mi yaman göreceğiz. Kimdir boykotçular? Yeni anayasa isteyenlerdir. Kimdir boykotçular? İnkar edilenlerdir. Kimdir boykotçular? Bu ülkede 80 yıllık asimilasyon 30 yıllık Kenan Evren faşizmine direnenlerdir."

Demirtaş, artık AK Parti'den hiçbir beklentilerinin kalmadığını söyleyerek, Anayasa çalışmalarının başladığı günlerdeki gelişmeleri ve iktidardan beklentilerini anlattı. Aradan aylar geçtikten sonra taleplerinin tartışıldığını dile getiren Demirtaş, şunları söyledi:

"Aylardır taleplerimizi görmüyorlar. Duymayanlar işte şimdi demokratik özerkliğini Anayasa'yla tartışıyorlar. İşte bu sizin, boykotçuların eseridir. AK Parti kendi paketinin derdine düşmüş. CHP ve MHP kendi statükosunun peşine düşmüş. Bu ikisinin iktidar yarışında biz olmayacağız. Biz halkın iktidarını kuruyoruz. Biz demokratik özerk iktidarı kuruyoruz. Referandum bizim için demokratik özerklik iktidarına giden kapının anahtarıdır. Darbe Anayasa'sı değişecekse Kenan Evren Anayasası değişecekse bu yine sizin sayenizde olacak. Şunu asla unutmayın: Bugüne kadar ne kazandıysanız siz kazandınız, Tayyip Erdoğan, AK Parti, size bir şey vermedi. Siz kazandınız bugüne kadar. Kürtler yoktu. Şimdi Kürtler var, bu sizin sayenizdedir. Bugüne kadar Kürtçe diye bir dil yoktu. Bugün Kürtçe diye bir dil kabul ediliyorsa bu da sizin sayenizdedir. Bugüne kadar bu halkın hakları tartışılmıyordu. Şimdi tartışılıyorsa, bu da sizin direnişiniz sayenizdedir ve bugün Türkiye'de yeni bir Anayasa yapılacaksa bu da ancak sizin sayenizde olabilir. AK Parti'nin bu halka bu ülkeye kazandırabilecek hiçbir şey kalmamıştır artık. Bunlar zaman aşımına uğramıştır artık, bunlar miyadını doldurmuştur artık."

Başbakan Erdoğan'ın kendisinin Kürtlerin temsilcisi olduğunu söylediğini kaydeden Demirtaş, "Biz dedik ki, elbette ki Kürtler kendi sorunun çözümü için kimi muhatap gösteriyorsa elbette ki muhatap odur. Elbette ki muhatap Kürt sorunun çözümü için yetkileri kim varsa odur. Eğer Başbakan ben de Kürtleri temsil ediyorum diyorsa, Kürt'ün sesine kulak verecek. Bugün AK Parti'ye oy veren Kürtler de bize oy veren Kürtler de ana dilde eğitim istiyor. Ama Başbakan ana dilde eğitim bölücülüktür diyor. Bu nasıl Kürt temsilciliğidir. Bugün artık AK Parti'ye oy vermiş olan Kürtler de elimiz kırılaydı Tayyip Erdoğan'a oy vermeseydi, deme noktasına geldi. Bu yüzden Başbakan'ın şapkasını önüne koyup artık düşünmesi lazım. Ya halkın sesini duyacak ya da o koltuk ona yar olmayacak artık. Referandumdaki korku bunun korkusudur" iddiasında bulundu.

Demirtaş, konuşmasının sonunda Kürtlerin Erdoğan'ın iktidarını sallamaya başladığını iddia ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Koltuğunu sallamaya başladılar. Koltuk telaşıyla şimdi Başbakan meydan meydan dolaşıp yeni bir anayasa yapacağız diyor. Biz de diyoruz ki, 6 aydır aklın nerede? BDP 6 aydır gel yeni bir anayasa yapalım diyor. 6 aydır gel bu Anayasa'nın içini dolduralım diyor. Ama Başbakan istemeyiz diyor. Sen istemezsen al sana boykot diyoruz o zaman. Mecbur edeceklerini sanıyorlardı. Kendilerine çok güveniyorlardı. Biz meydanlara çıkmadan önce eveti garantiledik diyorlardı. Şimdi hayırcılar da evetçiler de gözünü boykotçulara dikmiş. Acaba son günlerde fikrini değiştirirler mi diye. Buradan açık ve net söylüyoruz: 12 Eylül günü bizim tavrımız boykottur boykottur boykottur. Koltuklarında birkaç vida sallanıyor. Sallanan koltuklarına çekiç olmayacağız."

BDP GENEL BAŞKANI DEMİRTAŞ, ERGANİ'DE SESLENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2010 Pazar 15:02:04
Güncelleme :29 Ağustos 2010 Pazar 15:11:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?