7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

127 'Gaffar Okkan' bir arada

Diyarbakır'da 24 Ocak 2001 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu 5 polisle birlikte şehit düşen eski İl Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan, Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen törenle anıldı.

Diyarbakır'da "Ali Gaffar" ve "Gaffar Okkan" adlarını alan 127 ilköğretim öğrencisi yapılan anma töreninde biraraya geldi. Ali Gaffar Okkan Polis Meslek Yüksek Okulu'nda (PMYO) düzenlenen anma törenine "Gaffar Okkan"ların yanı sıra Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, milletvekilleri. 7. Kolordu Komutanı Tuğgeneral Salih Zeki Çolak ve sivil ve askeri erkan katıldı.

Anma töreninde "Gaffar Okkan" ismini taşıyan çocuklar, aileleriyle birlikte yemek yediler. Ardından şehit Emniyet Müdürü Okkan ve korumalarının fotoğraflarının bulunduğu sergi gezildi. PMYO Spor Salonu'nda Okkan ile ilgili sinevizyon gösterisi sunuldu. Sunum sırasında duygusal anların yaşandığı gözlendi. Öğrenciler, şehit müdürün maketinin yanında poz verdi. Aileler çocuklarına Gaffar Okkan ismini vermelerinin sebebini, kendisinin çok iyi birisi olduğu olarak açıkladılar.

İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, Okkan'ın şehit edilmesinin Diyarbakır'ı hüzne boğduğunu dile getirdi. Sağlam, "Şehirde, iş yerlerinde onun fotoğraflarının asılması ne kadar sevildiğini gösteriyor. Sevilmesi, işini içinden geldiği gibi samimiyetle yapmasından ve bunu insanlara aktarmasından kaynaklanıyor. Okkan ve arkadaşları aramızda değiller, acısı elbette büyük, ancak aramızda onlarcası var. Sevgili Gaffar Okkanlar, bu vatanın sizlere ihtiyacı var. Sizlere örnek olacak birçok kahramanlarımız var. Bu örnekleri iyi değerlendirip ailenizi, şehrinizi ve memleketinizi seven biri olarak yetişmeniz gerekir" şeklinde konuştu.
Vali Hüseyin Avni Mutlu, şehit müdürün ifadeleriyle seslenmek istediğini belirtti.

Okkan'ın "Sokakta başarılı olmayan bir emniyet teşkilatı, başarılı bir teşkilat başarılı değildir" ifadelerine dikkat çeken Mutlu, Okkan'ın insanlara yürekten seslendiğini ve sevgisini hissettirdiğini belirtti. Mutlu, "O, bu güzel şehri ve insanı sevmişti ve bu şehre aşıktı. Yüreğini bu şehrin huzur ve güvenine tahsis etmişti. Bu şehir de onun sevdiği kadar seviyor ve onu gönlünde yaşatıyor. Bugün işte bu tezahürün birifadesi olarak onu gönüllerinde, isimlerinde yaşatan ailelerle birlikteyiz" diye konuştu.

Okkan'ın Diyarbakır'da travmaların, faili meçhullerin yaşandığı bir dönemde idarecilik tarihine ve emniyet tarihine adını altın harflerle yazdıracak önemli olaylara öncülük ettiğini belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, şöyle konuştu: "Belki de terörle halkına arasına girmesini becerdiği için öldürüldü. Çünkü teröristin istismar alanlarından birini kapattı. Bunu elinden aldı. Terörist ister ki görevlisi, güvenlik görevlisi vatandaşa işkence etsin. O zaman istismar alanları oluşur. Ama Ali Gaffar Okkan hikmetli bir tutumla halkın temsilcisi olma görevini üstlendi. Diyarbakırlıların Emniyet Müdürlüğü'ndeki temsilcisi olarak davrandı. Tüm kamu görevlilerinin Okkan'ın idareciliğinden ders alması gerekir. Hiçbir yerde bir emniyet görevlisinin ardından 170 çocuğa ismi verilmemiştir. Diyarbakır'da tam 170 aile çocuklarına Ali Gaffar Okkan ismini verdi. Bu sevginin, vefanın tezahürüdür. Polis şefi değil, halkın temsilcisiydi. İyi ki aramızda yaşadı" dedi.

Törenin sonunda Ali Gaffar Okkan ismini taşıyan çocuklar polis okulu öğrencileri ile birlikte şehit Okkan ve arkadaşlarının fotoğraflarının önüne çiçek bıraktı.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2010 Cumartesi 19:04:38
Güncelleme :23 Ocak 2010 Cumartesi 19:13:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?