3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

150 çocuğun hayali gerekleşti

Köyünde okul olmayan Diyarbakırlı Dilan, "Okumak ya da ölmek istiyorum" diye mektup yazdı, Kaymakam 60'sı kız 150 çocuğu taşımalı sistemle liseye kaydettirdi.

Diyarbakır'ın Eğil ilçesine bağlı Balaban köyünde yaşayan 14 yaşındaki Dilan Tekin'in "Okumak ya da ölmek istiyorum" diye yazdığı mektup, 60'sı kız 150 çocuğun adeta kaderini değiştirdi. 8 yıl kadar önce babası, Dilan ile 4 kardeşini ve annesini terk ederek köyden ayrıldı. Ailesiyle dedesinin yanına yerleşen Dilan, komşu köy Sarıcık'taki ilköğretim okulunu geçen yıl tamamladı. Nefes darlığı çeken Dilan, geçtiğimiz yıl başlatılan 'Devlete mektup kampanyası' çerçevesinde, Eğil Kaymakamı Memduh Tura'ya bir mektup yazdı. Mektubunda yaşadığı zorluğu ve okumayı ne kadar çok istediğini anlatan Dilan özetle şunları söyledi:

"Benim en büyük hayalim okumaktır. Bir hastalığım var. Nefesim kesiliyor. Benim için her dakika bir ölümdür. Annem beni gelecek yıl okula göndermeyecek, çünkü durumumuz yetmiyor. Sizden bir umut bekliyorum. Evimiz yok. Okula gidecek başka yerimiz de yok. Onun için bütün hayallerim yıkıldı. Biliyor musunuz, insanın hayali bir kez yıkılsa artık geri gelmez? Bir gün büyüdüğümde inanın ki benim de size bir yardımım olacaktır. Nefesim kesilip ölmezsem orada görüşürüz."

Öğrencilerden gelen 4 bin mektubu tek tek inceleyen Kaymakam Memduh Tura, Dilan'ın yazdığı mektubu gözyaşları arasında okuduktan sonra içeye bağlı 24 köy ve mezralarda okul yokluğundan ötürü okuyamayan 60 kız 90 erkek çocuğu belirledi. Bu çocuklar taşımalı sistemle ilçedeki liseye kaydettirilerek okumaları sağlandı. Böylece hayalleri kaybolan 150 genç okula gitmeye başladı.

DİLAN'IN HAYALİ GERÇEK OLDU

Öğretmenlerin tavsiye üzerine mektup yazan Dilan, böyle bir sonuç alınacağını hiç ummadığını ifade ederek, "Hemşire olabilmek için liseyi başarıyla tamamlayacağım" diye konuştu.

Köyde lise olmadığından dolayı okuyamamanın üzüntüsü her gece ağladığını ifade eden Dilan Tekin, "Okuduğum için çok mutluyum. Benimle birlikte çevre köydeki kızlar da okumaya başladı. Babam beni ve kardeşlerimi terk ederek 8 yıl önce gitti. Şimdi okuyup kardeşlerime bakmak istiyorum" şeklinde konuştu.

ÇOCUĞUNU OKULA GÖNDERMEYEN AİLELER İKNA EDİLİYOR

Kendisinin de zor şartlarda okuduğunu ifade eden Kaymakam Memduh Tura, en büyük önceliğin eğitim olduğu söyledi. Dilan'ın yazdığı mektuptan çok etkilendiğini kaydeden Kaymakam Tura, "Dilan'ın mektubunu okuyunca bir anda okul çağlarım aklıma geldi. Bizim de köyümüzde okul olmadığından dolayı ailede sadece ben zor şartlarda okudum. Kız çocukları eğitime kazandırmak için zaten çalışmalarımız vardı. İlköğretimden sonra lise öğrencileri için de taşımalı eğitim sistemini başlatarak 150 çocuğumuzun okumasını sağladık. Okul çağında olup da aileleri tarafından eğitimden mahrum bırakılan tespit ettiğimiz 30 çocuğumuz daha var. Onların ailelerini ikna etme çalışmalarımız sürüyor" dedi.

ANNE ÇOK MUTLU

Çocuklarına hem annelik hem de babalık yapan Nazime Tekin, Dilan'ın liseye gitmesinden büyük mutluluk duyuyor. Evinde Kaymakam Tura'yı konuk eden anne Tekin, kendisi ve çocukları için yardım talebinde bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 18:54:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?