7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

16 yıllık kan davası bitti

Diyarbakır'da 1993 yılında alacak-verecek meselesi yüzünden çıkan tartışmanın büyümesi üzerine 1 kişinin hayatını kaybetmesi, 1 kişinin de yaralanmasıyla başlayan kan davası 16 yıl sonra barış ile sonuçlandı.

Diyarbakır'da 1993 yılında Mehmet Emin Kaymak ile Aşur Taşer arasında çıkan alacak-verecek kavgasının büyümesiyle çıkan olaylarda Mehmet Emin Kaymak hayatını kaybetmiş, oğlu Abdulhalık Kaymak yaralanmıştı. 7 yıl cezaevinde kalan Aşur Taşer, cezaevinden çıktıktan sonra hayatını kaybederken aileler arasında başlayan kan davası 16 yıl boyunca bugüne kadar sürmüştü. İki ailenin barıştırılması için araya giren Diyarbakır Kasaplar Odası Başkanı H.Sait Şanlı ve kanaat önderleri sayesinde Kaymak ve Taşer aileleri bir araya getirildi. Liceliler Yas Evi'nde bir araya gelen aileler Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından birbirlerine sarılarak barıştırılırken bir konuşma yapan Şanlı, önce barışın kendi içlerinde sağlanması gerektiğini belirtti.
 
Şanlı, "Kan davası nedeniyle aileler çocuklarını okutamıyor, yüksek okullara gönderemiyor. Öyle gençlerimiz var ki, 30 yaşını aşmış ama kan davası nedeniyle evlenemiyor. Biz bu kan davasının son bulmasını ve sizlerin de diğer kan davalılara bir örnek olmanızı istiyoruz. İki aileye de gösterdikleri çabadan dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

H. Sait Şanlı bugüne kadar 454 kan davası, 107 husumet, 98 kız kaçırma ve 65 trafik kazasında araya girerek aileleri barıştırmayı başardı.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2009 Pazar 18:06:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?