5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

17. Kobi Eğitim Fuarı açıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 20 ilde düzenleyeceği KOBİ Bilgi ve Eğitim Fuarı'nın 17.'si Diyarbakır'da açıldı. Devletin KOBİ'ler için her yıl 1 milyar YTL ayırdığını belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Komşu ülkelerle ticaretin artırması lazım. Bu olmazsa ticaret olmaz, ticaret olmazsa zenglik olmaz" dedi.

17.'si Diyarbakır'da açılan fuarda, KOBİ'lerin güçlendirilmesi, üretim, dış ticaret, markalaşma, finansman, pazarlama, iç ve dış yatırım olanakları gibi konularda bilgi gereksinimlerinin karşılanması hedefleniyor. Diyarbakır-Ergani Karayolu'nun 10. kilometresindeki kapalı fuar alanında düzenlenen fuarın açılışına Vali Hüseyin Avni Mutlu, Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, TOBB Başkan Yardımcısı Necat Koçer ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya tarafından yapıldı. Açılışta konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kalkınmanın temelinin müteşebbis ruh olduğunu belirterek, ''Bu ruhu iyi değerlendirmemiz lazım. Çalışkan ve kabiliyetli olan insanımız sadece destek istiyor. Çalışabilmek için bilgi sahibi olmak lazım, bu nedenle bu fuar çok anlamlıdır'' diye konuştu. Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise, konuşmasında Türkiye'nin henüz KOBİ'nin tanımında bile anlaşamamış olduğunu savundu. Banka olarak sadece sosyal anlamda değil, eylemleriyle de KOBİ'lerin bankası
durumunda olduklarını söyleyen Aydın, ''Diyarbakır'da kullandırdığımız kredilerdeki artış yüzde 47'dir. Bu, bizim Türkiye'de kullandırdığımız kredilerdeki artışın 1.5 katıdır. Orta ve uzun vadeli kredi veren bir bankayız. Bu çok önemli bir faktörtür. Çünkü Türkiye'de bankalar, fonları kısa sürede toplayabiliyor. Bizim topladığımız fonlar 30, 40, 45 günlük fonlardır. 30 gün olarak topladığınız fonu 30-60 ay veremezsiniz. Biz sırf KOBİ gelişimine katkı olsun diye değişik fonlar temin ediyoruz. Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası ve Kalkınma Ajansı'ndan temin ettiğimiz fon yaklaşık 200 milyon euro civarındadır'' dedi.

"TÜRKİYE'DE KOBİ FUARI 20'Yİ BULACAK"

TOBB Başkan Yardımcısı Necat Koçer ise, uzun yıllar destek görmemiş olan KOBİ'lerin olumsuz bir durumla karşı karşıya olduklarını ifade ederek, ''Birçok kurumun bütçelerinde ciddi artışlar olduğunu gördük. Ancak bunlar KOBİ'lere ulaşamıyor. Yardımları KOBİ'lere ulaştırmak üzere proje hazırladık. Projeyle KOBİ'lerin ayağına gelmeliydik. Kredi ve teşvik veren kurumlarını Türkiye'nin merkezlerine taşımalıydık. Şimdiye kadar 17 fuar açtık ve yıl sonuna kadar bu sayı 20'ye ulaşacak'' ifadelerini kullandı.

KOBİ'lere destek veren kurum ve kuruluşların hibe, destek ve teşviklerinin KOBİ'lere ulaşımını kolaylaştırmak gerektiğini vurgulayan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da, "Bölgedeki illerin sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasında son 20 sırayı oluşturuyor. Bölgenin toplam istihdamındaki sanayi istihdamı payı yüzde 3 civarındadır. Bölgenin toplam istihdamındaki sanayi istihdamı payı, ülke ortalamasının neredeyse beşte biri kadardır. İmalat sanayimizin fert başına düşen üretim miktarı 17 YTL iken, ülke ortalaması 350 YTL'dir. Diyarbakır'da son 2 yıllık verilere göre kapanan şirket sayısının açılan şirket sayısına oranı yüzde 25'tir. Bu rakam, ülke ortalamasının neredeyse 2 katıdır. Sanayi, ticaret ve turizm alanlarında kullandırılmış olan işletme kredilerinin fert başına düşen miktarı 49 YTL iken, ülke ortalaması 392 YTL'dir. Sınıra yakın olmamıza rağmen işletmelerimizin sadece yüzde 11'i ihracat yapmaktadır" diye konuştu.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU

KOBİ Bilgi ve Eğitim Fuarı'nın açılışına yetişemeyen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ise, Diyarbakır Ticaret Borsa'sında düzenlenen Genişletilmiş Güneydoğu Anadolu Bölge Toplantısı'na katıldı. Burada bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, devletin yılda 1 milyar YTL küçük orta işletmeler için kaynak ayırdığını hatırlatarak, "Tüm Türkiye çapında dağıtılan bu kaynaktan sadece yüzde 40'ı kullanılıyor. Yüzde 60'ı kullanılamıyor. Sebebi de bunu 47 tane kamu kurum ve kuruluş dağıttığı için. Biz bunları bölgeleri gezerek, KOBİ'ler için destek istiyor. Bunun daha yakından tanınması için bu fuarın açılışını yapıyoruz" dedi. Diyarbakır'da Kredi Garanti Fonu Şubesi'nin açılışını yapacaklarını belirten Hisarcıklıoğlu, "İpotek verecek kadar malı olmayan, teminat veremeyecek, fakat projesi olan arkadaşlar için verimli ise Kredi Garanti Fonu'nun kefili ile 11 banka kredi veriyor. 10 ilde açacağız. Bir tanesini de Diyarbakır'da açacağız" şeklinde konuştu.

Gazetecilerin sınır ötesi operasyonu ve Irak ile ticari ilişkileri hakkındaki sorularına Hisarcıklıoğlu, "Toplumu zenginleştiren ticarettir ve sanayidir. Bunların olabilmesi için huzur lazım. Bunlar olmazsa ticaret olmaz, ticaret olmazsa zenginlik olmaz. Bizim isteğimiz bu. Ülkelerin komşu ülkelerle ticaretini artırması lazım. Gelişmiş ülkelerde de bu böyledir. Ve bakın gelişmiş ülkelere, ticaretin yüzde 70'ini komşu ülkelerle yaparlar. Maalesef bizde yüzde 5'lerde. Şuanda yüzde 25'ler sevilyesine geldik ki, bu geçen yıllara oranla daha iyi bir seviyeye geldi. Ancak, daha da artmasını diliyoruz" diye konuştu.

AB uyum sürecinde yeniden yapılanan KOBİ'lere destek vermek için Diyarbakır'da açılan Bilgi ve Eğitim Fuarı 2 gün boyunca açık kalacak.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2007 Cumartesi 22:54:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?