7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

18 kadın daha okuma-yazma öğrendi

DİYARBAKIR'DA 18 KADINA OKUR-YAZARLIK SERTİFİKASI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nın (AÇEV) işbirliğiyle İşlevsel Yetişkin Okur-Yazarlığı Programı kapsamında 18 kadına sertifikaları törenle verildi. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Muazzez Onuk Özden "Kadınlarla ilgili çalışmaları yürütürken; ilmek ilmek bir dantel yapar gibi emek vererek birbirimizi güçlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Kadınların yaşamlarını kolaylaştırmak, onları ev dışına çıkarmak, kendi aralarında iletişim kurmalarına zemin hazırlamak amacıyla özellikle göç alan mahallelerde açılan Beyaz Kadınlar Çamaşırevleri'nde yapılan çalışmalar ürünlerini vermeye devam ediyor. Kadınların çamaşırlarını yıkamanın yanı sıra sosyal durumlarını güçlendirmek için seminerlere katıldığı çamaşırevlerinde çocuk bakımından hijyene, kadın farkındalığından toplumsal cinsiyet özgürlüğü gibi çeşitli konularda donanıma sahip oluyorlar. Bu

çalışmalardan biri olan İşlevsel Yetişkin Okur-Yazarlığı Programı kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve AÇEV'in işbirliğiyle kadınlara okuma yazma öğretildi. 15 yaş ve üstü okuma yazma bilmeyen yetişkinlere yönelik bilimsel çalışmalar temel alınarak hazırlanmış bu eğitim programına 18 kadın katıldı. Aziziye Çamaşırevi'nde 3 ay süren eğitim çalışmasını gönüllü eğitmen Rana Işık yürüttü. Eğitimin tamamlayan kadınlara sertifikaları yemekli törende verildi. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü tarafından organize edilen sertifika töreni Ekin Park'taki Beybun Kafe'de yapıldı. Samimi ve sıcak bir ortamda gerçekleşen törene Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Muazzez Onuk Özden, AÇEV Bölge Temsilcisi yardımcısı Ayfer Yürük ve İnsan Hakları Aktivisti Reyhan Yalçındağ da katıldı.

Aziziye Çamaşırevi sorumlusu Hülya Değirmenci kadınların artık hayatın her alanında kendilerine yer açtıklarını belirterek bu okuma-yazma kurslarının ilköğretim ve lise diplomalarının da dışarıdan alınmasına zemin hazırladığını söyledi. Eğitmen Rana Işık böyle bir projede yer aldığı için çok mutlu olduğunu söyleyerek en çok kadınların okuma-yazmaya ihtiyacının olduğunu belirtti. AÇEV Bölge Temsilcisi yardımcısı Ayfer Yürük de programın birinci kademe okur-yazarlık kursu olduğunu kadınların okuma yazmalarını geliştirmeleri için ikinci kademe kurslara da katılımlarının devamını istedi. Kursiyerlerden Güllü Uçak okuma yazma öğrendikten sonra özgüveninin arttığını belirtip bu imkanı sağlayanlara teşekkür ederek, "Artık gazete okuyabiliyorum. Tüm kadınlara da tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Muazzez Onuk Özden ise kadınların omuzlarında çok fazla yük taşıdığını belirterek, "İyi bir anne, iyi bir eş, iyi bir ev kadını gibi birçok vasfın bütününü bünyesinde barındırması bekleniyor" diye konuştu.

Türkiye'de okuma yazma bilmeyenlerin yüzde 75'inin kadın olduğunu anımsatan Özden, "İş yaşamına atılsa dahi erkeklerden daha az ücret alıyor. Bunun yanı sıra psikolojik, fiziksel, ekonomik ve cinsel şiddet görüyor. Kadınlarla ilgili çalışmaları yürütürken ilmek ilmek bir dantel yapar gibi emek vermeli ve birbirimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Eğer ki bir kadın kendi ayakları üzerinde durmazsa yaşamında bu kadar omuzlarına yüklediğimiz sorumluluklarını alıp beraberinde götürme şansına sahip değiliz" görüşünü dile getirdi.

İnsan Hakları Aktivisti Reyhan Yalçındağ da, "Üç aylık kurs süresince sizlerin hangi tür sorunlarla baş edip veya neyi bırakıp geldiğinizi en iyi bilenlerdenim. Ekonomik sorunlar, anne olmanın getirdiği yükümlülüklerin kadınların sırtındadır. Bizzat bu coğrafyada kadın olmanın kendisi bile bir mücadeleciliktir. O nedenle hangi koşullarda eğitime katıldığınızı tahmin ettiğim için sizleri kutluyorum. Bu diğer kadınlara da cesaret verecektir" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından sertifika almaya hak kazanan kursiyer kadınlara sertifikaları verilirken tören verilen yemekle sona erdi. İşlevsel Yetişkin Okur-Yazarlığı Programı özellikle köyden kente göç etmiş ve okuma-yazma bilmedikleri için toplumsal hayata katılımda zorluk çeken kadınları hedefliyor. Programda kadınların gündelik hayatta okuma-yazma becerilerinin kullanımı, bilinçli yurttaş olarak yaşam boyu eğitim hakkından yararlanma ve kız çocuklarının temel eğitime katılımın önemi hakkında bilinçlenme gibi kadının toplum ve aile hayatında konumunu yükseltecek becerilerin kazandırılması amaçlanıyor.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2010 Perşembe 14:13:00
Güncelleme :4 Şubat 2010 Perşembe 23:46:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?