7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

2 başkan Roj TV mektubuna katılmadı

Terör örgütü PKK yanlısı yayın yapan Roj TV ile ilgili Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'e mektup gönderdikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan DTP'li 56 belediye başkanının yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, bir önceki duruşmaya katılmayan sanık 7 belediye başkanı hazır bulunurken, aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan'ın da bulunduğu 49 belediye başkanı duruşmaya katılmadı. Diyarbakır'ın Sur Belediye Başkanı sanık Abdullah Demirbaş ifadesinde, Danimarka Başbakanı Rasmussen'e sunulan mektubun içeriğine katıldığını söyledi.

Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir'in, “Roj Tv spikerinin, bir programda sizi, 'Kürdistandaki bir belediye başkanı' olarak takdim etmesi hususu hakkında neler söyleyeceksiniz?” sorusu üzerine, Belediye Başkanı Demirbaş, “Ben aradan uzun bir süre geçtiği için tam net olarak hatırlamıyorum. Eğer beni böyle takdim etmişse ben bunu kabul etmiyorum. Zira ben Kürdistan'daki bir belediye başkanı değilim” dedi.

MAHKEME BAŞKANI AVUKATLARI UYARDI

Duruşmada Mahkeme Başkanı Örsdemir, sanıklara, “Bir önceki duruşmada diğer belediye başkanlarının yaptığı ortak savunmaya katılıyor musunuz” diye sordu. Bazı sanıklar, soru üzerine biraz duraklayınca sanık avukatlarından Muharrem Erbey'in sanıklara, “Katılıyorum deyin” demesi üzerine mahkeme başkanı Örsdemir sinirlenerek, “Sanıklara müdahale etmeniz doğru değil” diye avukatı uyardı.

Sanıklardan Muş'un Bulanık İlçesine bağlı Rüstemgedik Beldesi Belediye Başkanı Orhan Özer, Muş'un Malazgirt İlçesi Belediye Başkanı Mehmet Tahir Kahramaner, Hakkari'nin Yüksekova İlçesine bağlı Esendere Beldesi Belediye Başkanı Hurşit Altekin ve Muş'un Bulanık İlçesi Belediye Başkanı Mehmet Nasır Aras, diğer belediye başkanlarının bir önceki duruşmada mahkemeye sundukları yazılı savunmaya aynen katıldıklarını belirttiler.

İKİ BELEDİYE BAŞKANI MEKTUBUN İÇERİĞİNE KATILMADI

Duruşmada, Adıyaman'ın Yaylakonak Belediye Başkanı Hasan Karakaya ile Batman'ın Beşiri İlçesine bağlı İkiköprü Beldesi Belediye Başkanı Fahrettin Karakaya, Danimarka Başbakanı Rasmussen'e gönderilen mektubun içeriğine katılmadıklarını belirtti.

Sanık belediye başkanları, söz konusu mektubun altına, bilgileri dışında isimlerinin yazıldığını kaydederek, “Mektubu göndermeden önce kimse bizi aramadı. İsmimiz bilgimiz dışında yazılmıştır. Bu nedenle beraatimizi istiyoruz” dediler.
Iğdır'ın Hoşhaber Beldesi Belediye Başkanı Nusret Aras da iddianamedeki ifadesinde, mektubun içeriğine katılmadığını belirtmişti.

BAŞKANLAR ZORLA DURUŞMAYA GETİRİLECEK

Sanıkların ifadelerinin ardından, iddia makamı, duruşmaya gerekçe göstermeden katılmayarak ifade vermeyen, Diyarbakır Dicle İlçesi Belediye Başkanı Abdullah Akengin ve Iğdır'ın Hoşhaber Beldesi Belediye Başkanı Nusret Aras hakkında yakalanma emri çıkartılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan sanık belediye başkanları Akengin ve Aras'ın “bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesine” karar verdi.

Duruşma, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

İddianamede, aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir'in yanı sıra Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak ve Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe'nin de bulunduğu toplam 56 DTP'li belediye başkanı hakkında, TCK'nın 314/3 ve 220/7 maddesini içeren “Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım eden kişi, örgüt üyesi olarak cezalandırılır” suçundan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
A.A.
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2006 Salı 13:58:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?