3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

'2009 AB yolunda reform yılı olmalı'

Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyeliği için 2009 yılının reform yılı olarak ilan edilmesi gerektiğini açıkladı. 

Kadooğlu yeni bir anayasa, Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik ve demokratikleşme yönünde reformların gündeme getirilmesinin iyi bir başlangıç olacağını söyledi. Öte yandan Diyarbakır Ticaret Borsası'nın (DTB) resmi internet sitesinde yapılan ankete katılanların yüzde 53.5'i Güneydoğu Anadolu'nun AB'ye hazır olduğunu savundu. 

AB Komisyonu'nun açıkladığı "Türkiye'nin 2008 Yılı İlerleme Raporu" ile ilgili basın toplantısı düzenleyen DOGÜNSİFED Başkanı Tarkan Kadooğlu, Türkiye'nin AB'ye tam üye olması gerektiğini kaydetti. AB'nin aday ülkelerin hedefi doğrultusunda hazırladığı siyasal, ekonomik ve hukuksal raporun bilanço niteliğinde olduğunu vurgulayan Kadooğlu, şunları söyledi:
"Son ilerleme raporu ülkemizin AB yolunda aldığı ve alamadığı mesafeleri özetlemesi açısından önemlidir. AB ilerleme raporuna göre ülkemiz artık işleyen bir piyasa ekonomisidir. Küresel krizin etkilerini hissetmeye başladığımız bu dönemde, AB'nin bu tespiti güven temin edicidir. Ancak özellikle siyasi kriterler ile hukuksal analiz kısımları, ara verdiğimiz AB yolunda, kaybettiğimiz kredimizi de özetliyor. Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu olarak, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in '2009 yılı reform yılı olmalı' ifadesine katılıyoruz. Bu kapsamda, AB yolunda bugüne kadar aldığımız mesafelerin olumlu etkisiyle reform çalışmalarına hızlı bir şekilde başlamak gerekir. Yeni bir anayasa, Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklikler ile demokratikleşme alanında reformların gündeme getirilmesi iyi bir başlangıç olacaktır." 

Kadooğlu, "Son birkaç yıldır iki tarafın siyasilerinin de memnun göründüğü 'Süreç durmadı, tren yoluna devam ediyor' anlayışı son ilerleme raporundaki ifadelerin de gösterdiği gibi daha fazla süremez. Sürmesi, Türkiye'yi AB'ye tam üyelik hedefinden uzaklaştıracak tehlikeli senaryolar üretilmesinin zeminini hazırlar. Bu ihtimal bile küresel ekonomik krize direnmeye çalışan iş camiamızı olumsuz etkileyecektir" şeklinde konuştu. 


GÜNEYDOĞU HALKI KENDİNİ AB'YE HAZIR HİSSEDİYOR 

DTB'nin resmi internet sitesinde yapılan anketen ilginç sonuçlar çıktı. ''Güneydoğu Anadolu AB'ye hazır mı'' sorusuna ankete katılanların yüzde 53.5'i 'Evet' cevabı verirken yüzde 35.7'si ise hazır olmadığı görüşünü savundu. Ankete katılanların yüzde 10.8'i ise konuyla ilgili görüş bildirmedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 13:06:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?