8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

3 günlük sınırsız arama

Diyarbakır'ı kana bulayan ve 7'si çocuk 10 kişinin ölümüne neden olan bombalı terörü başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyıp Erdoğan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve çeşitli sivil toplum kuruluşları sert bir dille kınadı. Diyarbakır'da da olayın meydana geldiği parka, hayatlarını kaybeden çocukların arkadaşları  karanfiller koydu. Öte yandan patlama olayını protesto etmek amacıyla kentte esnaf kepenk kanatırken, belediye binalarına da siyah yas bayrağı asıldı.Diyarbakır'da 10 kişinin öldüğü bombalama olayının ardından Savcılık polise üç gün boyunca sınırsız arama yetkisi verdi.
 
Diyarbakır’ı kana bulayan, 7’si çocuk 10 kişinin ölümüne yol açan bombanın 12 kiloluk bir termosun içine konulduğu ortaya çıktı. Görgü tanıklarına göre bir çocuk termosu açtı ve patlama oldu.

DİYARBAKIR’da önceki akşam Bağlar Semti’ndeki Koşuyolu Parkı’ndaki otobüs durağı yanında patlayan, 7’si çocuk 10 kişinin ölümüne ve 15 kişinin de yaralanmasına neden olan bombanın, 12 kilogramlık bir termos içine koyulduğu saptandı. Korkunç patlamada ölenlerden çoğunun cesetleri parçalandığı için kimlik tespitinde güçlük çekildi, yaralılardan 11’i taburcu edilirken 4’ünün tedavisi sürüyor.

Teröristler, katliam yeri olarak kentin en büyük parkı olan Koşuyolu Parkı ile yanındaki Yunus Emre İlköğretim Okulu’nun kesiştiği noktayı seçti. Sıcak yaz akşamında halkın tıklım tıklım doldurduğu parkın duvarı önündeki otobüs durağına ve ilköğretim okuluna yaklaşık 10’ar metre uzaklıkta duvar dibine konulan 12 litrelik termos içindeki bomba büyük gürültüyle infilak etti. Patlamanın kurbanlarından çoğu, parka oynamaya gelen çocuklar oldu.

ANNE VE 4 ÇOCUĞU ÖLDÜ

Patlamada ölen 9 kişinin cenazeleri dün ailelerine teslim edildi. 35 yaşındaki Faide Demir ve çocukları 13 yaşındaki Mizgin, 9 yaşındaki Dilan, 3 yaşındaki Şilan, 6 yaşındaki Zilan Demir ve Faide Demir’in kız kardeşi Emine Yetişecek, dün Silvan Mezarlığı’nda gözyaşları arasında toprağa verildi. Cenazedede Kürtçe "Şehitler ölmez" diye slogan atıldı. Amca Mustafa Demir, olayı kınayan bir konuşma yaparak, "Ergeç hak yerini bulacaktır" dedi. Faide Demir ve Emine Yetişecek’in bir süre önce Silvan’dan aile ziyaretine geldikleri ve çocuklarıyla birlikte parkta gezmeye çıktıkları ifade edildi. Demir ailesinin cesetleri elbiselerden teşhis edildi. Kimliği belirlenen Rojhilat Aslan’ın cenazesi, Bağlar Beldesi’ndeki Yeniköy Mezarlığı’nda defnedildi. Ölenlerden birinin erkek olduğu bildirildi. Patlamada ölen 3 kişinin de Nazlı Çetinkaya ile çocukları Abdullah ve Nazar Çetinkaya oldukları belirlendi. Anne ve iki çocuğu, Silvan İlçesi’ne bağlı Değirmenbaşı Köyü mezarlığında toprağa verildi.

ERKEK BOMBACI MI

25 yaşlarındaki erkek cesedinin bombacı olabileceği üzerinde duruluyor. Şu ana kadar savcılığa 25 yaşlarındaki bu erkeğin kayıp yakını olduğuna dair başvuru yapılmazken cesedin diğer 9 cesede oranla daha fazla parçalanmış olması ve patlamanın meydana geldiği yerin hemen üzerinde olması bu ihtimali arttırıyor.

TANIKLAR: ÇOCUK AÇTI

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada bombanın tipiyle ilgili önemli ipuçları elde edildi. Çevreden toplanan şarapnel parçaları üzerinde yapılan incelemede, ölenlerin cesetlerinin 10- 13 metre uzağa savrulmasına neden olan bombanın C-4 ve A-4 tipi plastik patlayıcı olduğu kanaatine varıldı. Bazı görgü tanıkları emniyet ve savcılığa verdikleri ifadelerde, bombanın 12 litrelik su termosuna koyularak, otobüs durağı yakınındaki parkın çevre duvarının dibine bırakıldığını, bir çocuğun termosun kapağını açması sonucu infilak ettiğini söyledi.

VALİLİK: TAŞINIRKEN PATLADI

Diyarbakır Valiliği açıklamasında da "Yapılan ön araştırma ve incelemede patlamanın el yapımı ve termos içerisine yerleştirilmiş uzaktan kumandalı düzeneğin, taşınması sırasında gerçekleştiği elde edilen bulgulardan anlaşılmıştır" denildi.

Bu arada bombalı saldırıyı Türk İntikam Tugayı adlı yasa dışı örgütün yaptığı ileri sürüldü. Örgütün internet sitesinde yer alan açıklamada bombalı saldırı üstlenildi.

Kanlar temizlendi

Patlamanın olduğu kaldırımda yarım metre derinliğinde çukur oluşurken, otobüs durağındaki tüm camlar ile çevredeki binaların camları kırıldı. Belediye temizlik ekipleri ile itfaiye cam kırıkları ve kan izlerini yıkayıp temizledi.

Karanfilli kınama

Patlamanın olduğu yere ellerinde karanfillerle gelen vatandaşlar ve çocuklar çiçekleri, bombanın konulduğu yere bırakarak saldırıyı kınadı. ’Kimden, nereden ve ne amaçla olursa olsun kınıyorum’ yazısını asan Metin Aydın, "Ben bireysel tepkimi ortaya koyuyorum. Bu olaya hiç kimsenin sessiz kalmaması gerekiyor. Ben karanfillerimi gelip koydum. Bu saldırı kimden gelirse, ne amaçla olursa olsun kınıyorum" dedi. 

Diyarbakır'da esnaf kepenk kapattı

Diyarbakır'ın Bağlar beldesinde meydana gelen patlamayı protesto etmek amacıyla bazı işyerleri kepenklerini açmadı. Büyükşehir ve alt kademe belediyeler de binalarına siyah-beyaz bez astı.

Bağlar Beldesi Koşuyolu Parkı yakınlarında dün meydana gelen ve 10 kişinin öldüğü patlama olayını protesto etmek amacıyla Bağlar beldesindeki bir çok işyeri kepenklerini açmadı.

Bombalama olayını lanetlediklerini belirten esnaflar, saldırı olayının bir an önce aydınlatılmasını istedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve alt kademe belediyeler de hizmet binalarına siyah-beyaz bez astılar. Belediyeler ayrıca hizmet araçlarına da siyah-beyaz bez astı. Belediye çalışanları da siyahla yası, beyazla barışın temsil edildiği siyah-beyaz kurdeleleri yakalarına taktı.

Belediyeler tarafından yapılan açıklamada, olayı kınamak ve protesto etmek amacıyla hizmet binalarına, hizmet araçlarına siyah-beyaz bez asıldığını ve çalışanların da yakalarına siyah-beyaz kurdele taktıklarını belirttiler.
Açıklamalarda olayın üç gün devam edeceği bildirildi.

PROTESTO YÜRÜYÜŞÜ

Bu arada, olay yerinde toplanan grup, Ofis semtine doğru yürüyüşe geçti. Ancak, burada polisin yasal olmadığı gerekçesiyle izin vermemesi üzerine grup, yeniden olayın olduğu yere doğru yürüdü. Kısa yürüyüşten sonra gruptakilerden bazıları olay yerine karanfiller bırakıp mumlar yaktılar.

Bu arada, grubun bulunduğu Koşuyolu Caddesi trafiğe kapatıldı. 


Diyarbakır'da polise sınırsız arama yetkisi

Diyarbakır'da 10 kişinin öldüğü bombalama olayının ardından Savcılık polise üç gün boyunca sınırsız arama yetkisi verdi.








Ajanslar/AA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2006 Perşembe 10:48:00
Güncelleme :14 Eylül 2006 Perşembe 13:44:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?