5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

3300 çocuk sokakta çalışıyor

Diyarbakır'da sokakta çalışan çocuklarla ilgili yapılan araştırmada 3 bin 302 çocuğun sokakta çalıştığı tespit edildi.

Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zülfü Toman yaptığı açıklamada, Sağlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ve belediyenin desteğiyle sokak çocuklarıyla ilgili 16 gün boyunca, 08.30-23.00 saatleri arasında, 8 ayrı ekiple ve yaklaşık 30 meslek elemanının katılımıyla bir araştırma yaptıklarını söyledi. Huzurevleri, Suriçi, Şehitlik ve Bağlar beldesinin tüm sokaklarını kapsayan araştırmada, sokakta çalışan çocuk sayısını 3 bin 302 olarak tespit ettiklerini belirten Toman, şöyle konuştu:

“Daha önce bu konu ile ilgili yapılan haberlerde 25 bin, 30 bin civarında çocuk olduğu belirtiliyordu. Biz bu rakamların böyle olmadığını savunuyorduk. Çünkü bu rakam bir kaosu ifade eder. Bunu artık somutlaştırdık. Biz bunun 2 bin ile 2 bin 500 arasında olduğunu ifade etmiştik. Bu anlamda bir sapma var. Ama bu çalışmayı değerlendirdiğimizde, tablonun bugüne kadar anlatıldığı gibi olmadığını belirledik. Ancak sonuçta sokakta bir çocuk dahi olsa bu bizim için çalışma alanıdır ve mutlak surette çözmemiz gereken sorundur.”

Toman, 3 bin 302 rakamının küçümsenemeyeceğine işaret ederek, bu çocukların bin 24'ünün merkezlerine kayıtlı olduğunu, Diyarbakır'da sokakta sürekli yaşayan çocuğun bulunmamasının sevindirici olduğunu kaydetti. Toman, Araştırmada, 78 çocuğun madde bağımlısı olduğunun saptandığını, bu sayının da hep binlerle ifade edildiğini, ancak kentin böyle bir tabloya sahip olmadığını anlattı. Dilenen çocuk sayısının 14 olduğunu bildiren Toman, şöyle devam etti:

“Çalışan kız çocuk sayısı Diyarbakır'ın geleneksel yapısından kaynaklanan tabloyu ispatlıyor. 97 kız çocuğu. 3 bin 205 de erkek çocuk sokakta çalışıyor. Bunların 2 bin 742'si okula devam etmekte ki bu ciddi rakamdır. 560'ı da okulu bırakmış durumda. Birinci önceliğimiz bunlardır. Bu çocukların bir kısmına ulaştık. Okula kazandırılabilecek olanları okula, diğerlerini ise mesleki eğitim kurumlarına yönlendireceğiz. Çocukların çalışma alanlarına göre yaptığımız çalışmaya göre, Bağlar bölgesi alan olarak en önde. Daha önce Ofis bölgesinin ön planda olduğu söylenirdi.”

ÇOCUKLARIN SADECE 7.4'Ü KENDİ PARASINI HARCIYOR

Toman, araştırmada çocukların yüzde 70.5'inin yaklaşık 2-3 saat arasında sokakta kaldığı, yüzde 25'inin 6-10, risk düzeyi yüksek olan 150 çocuğun da 10 saatten fazla sokakta çalıştığının belirlendiği kaydetti.

Toman, çocukların yüzde 84.2'sinin kazandığı parayı annesine, yüzde 8.4'nün babasına verdiğinin, yüzde 7.4'nün kendi parasını harcadığının belirlendiğini anlattı.

KAZANÇ, ANNE MERKEZLİ

Araştırmada, çocukların paralarını annelerine verdiklerinin, anneleri tarafından bu paranın kontrol edildiğinin ve kazancın anne merkezli olduğunun belirlendiğini kaydeden Toman, çocukların yüzde 60'ının günde 1-4 YTL, yüzde 32'sinin 5-9 YTL, yüzde 7.2'sinin de 10 YTL ve üzerinde para kazandığını bildirdi. Toplumun duyarlılık göstermesi durumunda çocukların sokakta çalışmalarının daha da aşağıya çekilebileceğini ifade eden Toman, şöyle devam etti:

“Çocuklardan alışveriş yapılmaması ve 1-2 YTL yüzünden çocuğun sokağa mahkum edilmemesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir husustur. Çünkü, çocuğun aslında kazandığı parayla ailesine sunabildiği çok ciddi katkı yok. Ailelerin bilinçsiz oluşu, toplumun da çocuğun sattığı mendili alarak bir nevi çocuğu sokağa mahkum etmesi düşündürücüdür. Bu konuda halkımızın duyarlı olmasını talep etmekteyiz. Çocukların kardeş sayısını incelediğimizde yüzde 67'si 5-9, yüzde 27.5'i 1-4, yüzde 6'sı da 10 ve yukarısı kardeşe sahiptir. Çocuklarımıza iyi gelecek sunmak istiyorsak bakabileceğimiz, eğitebileceğimiz kadar çocuğa sahip olmalıyız. Çünkü çocuklarımız sokakta mağdur durumdalar.”

ÇÖP TOPLAYAN ÇOCUKLAR

Toman, risk düzeyi yüksek 265 çöp toplayan çocuk bulunduğunu, bunların 100'üne ulaştıklarını ve onlarla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı. Sokakta çalışan çocukların rehabilitasyonu için çalışma yürüten merkez sayısını 2'ye çıkardıklarını bildiren Toman, buralarda toplam bin 224 çocuğun kayıtlı olduğunu söyledi. Toman, bir süre önce “Sokak Çocukları Projesi”nin kabul gördüğünü, ayrıca içerisinde yüzme havuzları, iş atölyeleri, çocuk barınağı, düşkünler evi gibi birçok hizmetin sunulabileceği ve bin 500 çocuğa hizmet verebilecek şekilde tasarlanan İl Özel İdareye ait alanın da hizmete gireceğini belirtti. Toman, şöyle konuştu:

“Diyarbakır'da öyle söylendiği gibi kaotik ortam yok. Yerel yönetimlerle güç birliği yaparak bu anlamda yürüteceğimiz projelerle hedefe ulaşacağımızı düşünüyoruz. Sokakta çalışan çocuk dünyanın sorunu. Kentler metropolleşince ve kırsal kesimden insanlar kentlere gelince çalışan çocuk olgusu artık bütün ulusların gündemine oturmuş bir kavram oldu. Burada yaptığımız analize göre, çocukların büyük kısmı geleneksel sebeplerden dolayı çalışmakta. Çocuğun sokakta çalışmasını benimsemiyoruz.”

AA
Yayın Tarihi : 19 Şubat 2007 Pazartesi 11:34:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafacan bozan IP: 88.231.141.xxx Tarih : 24.02.2007 12:28:18
bu çoçuklara bi çare bulunması lazım sokakta kalmaması lazım