3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

4 bin kişiyi istihdam eden proje

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) işbirliğiyle, Türkiye'nin ilk Organize Hayvancılık Bölgesi Diyarbakır'da kuruluyor.

Yılda 2 bin 500 ton et, 9 bin 200 ton süt üretilecek olan tesislerde 4 bin kişi istihdam edilecek. DTB Başkanı Fahretin Akyıl, projeyle bölgede tarım ve canlı hayvancılığın hızla gelişeceğini ve ülke ekonomisine yılda 41 milyon YTL katkı sağlanacağını söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, son dönemlerde kuraklık ile birlikte canlı hayvan sayısının büyük ölçüde azaldığı Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde canlı hayvancılığı modern tesislerde yaygınlaştırmak için bölgedeki sanayicilerin de desteği ile Türkiye'nin ilk tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesini Diyarbakır'da kuruyor. Diyarbakır-Şanlıurfa karayolunun 25. kilometresindeki Övündüler köyünde kurulacak olan tesisler Avrupa normlarına göre hazırlanıyor. 35 milyon dolara mal olacak olan Organize Hayvancılık Bölgesi proje maliyetinin yüzde 60'ı DTB, yüzde 20'si Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve yüzde 20'si ise Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından karşılanıyor.

4 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
Projenin hayata geçmesiyle birlikte toplam 4 bin kişiye iş imkanı sağlanacağını belirten DTB Başkanı Fahrettin Akyıl, ''Yılda 2 bin 500 ton et, 9 bin 200 ton süt üretilecek. Burada üretilecek süt belirli bir standartta ve hijyende olacağı için buraya Türk sanayisini çekecek. Sözleşmeli üretim modeli yaygınlaştırılacak. Çevredeki bütün üreticilerden sözleşmeli olarak hayvan, yem alınacak ve üreticiler sistemin içine dahil edilecekler. Böylece bölge cazibe merkezi haline gelecek. İlk defa et ve süt üretimiyle ilgili işletmeler bir alanda bir araya gelecek. Çevre ve şehircilik açısından modern bir işletmecilik anlayışı hakim olacak. Bu da beraberinde verimliliği, istihdamı getirecek" dedi.

HAYVANCILIK GELİŞECEK
Hedeflerinin bölgedeki canlı hayvan ve hayvan ürünleri üretimini planlı bir şekilde arttırmak olduğunu kaydeden DTB Başkanı Akyıl, şöyle konuştu:
''Diyarbakır ve bölge ekonomisinin gelişiminde çok önemli bir yer tutan ve iki yıldır çalışmalarını sürdürdüğümüz tesis, tarım ve hayvancılığın mevcut kapasitesinin etkin,verimli kullanımı ile bu sektörün sistemli bir şekilde gelişimine imkan tanıyacak. Ülkemizde, alt yapı ve organizasyonun kurulması, kurulacak bu sistem ile bölgenin canlı hayvan ve hayvan ürünleri üretimini planlı bir şekilde arttırmak için diğer bölgelere örnek olacak şekilde bir besi organize hayvancılık bölgesi kuruluyor."
Projenin ana amacının öncelikli olarak bölgede bulunan canlı hayvan potansiyelini kısmen de olsa bir merkezde toplamak olduğuna dikkati çeken Akyıl, ''Amaç, modern teknolojinin kullanıldığı bir besicilik anlayışı ile hayvanların bakımını, yetiştirilmesini ve ekonomiye kazandırılmasını sağlamaktır. Kaynakların etkin kullanımı ilkesi çerçevesinde ekonomik, sosyal, çevresel ve uluslararası gelişmeler boyutunu bütün olarak ele alan örgütlü, rekabet gücü yüksek, sürdürülebilir bir tarım sektörünün
oluşturulması hedeflenmektedir. Hayvancılık ile uğraşan firmaların verimliliğinin arttırılması, kaliteli üretim, dış pazarlara erişim ve rekabet düzeyinin güçlendirilmesi, firmaların yönetim yapılarının etkin bir şekle getirilmesi ve mevcut kredi, teşvik olanaklarına erişimi gibi hususlarda firmalara destek olucu faaliyetlerin tek elden ve organize bir şekilde yürütülmesine destek olmak en büyük amacımızdır" diye konuştu.


ÜLKE EKONOMİSİNE YILDA 41 MİLYON YTL KATKI SUNACAK
DTB Başkanı Akyıl, ''Bölgenin kalkınması için tarım ve hayvancılık, lokomotif sektörü olmak durumundadır. Komşu ülkeler her yıl 24 milyar dolarlık gıda maddesi ithal ediyor. Biz bunlara ne satıyoruz. Çok az bir şey. Bizim hedefimiz çevredeki komşu vilayetlerde tarıma dayalı sanayiyi geliştirerek, gıda maddelerin üretimini artırarak bu komşuların 24 milyar dolarlık pazarından daha çok pay sahibi olmaktır. Bizim amacımız bu bölgenin insanının daha zengin ve müreffeh olmasıdır. Ancak o zaman bu bölgede gerçek anlamda huzurdan, barıştan, güvenden, dostluktan söz edebiliriz. Yaklaşık 35 milyon dolara mal olacak hayvancılık organize sanayi bölgesinde 108 firmada, bin 500 direkt olmak üzere toplamda 4 bin kişi istihdam edilecek, daha fazla insanın istihdam edilmesi de bekleniyor. Organize Hayvancılık Bölgesi, ülke ekonomisine yıllık et ve süt olarak 23 milyon YTL, yem üretimi olarak 18 milyon YTL olmak üzere toplam 41 milyon YTL katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

..
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2008 Cumartesi 10:55:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?