7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

5 bin kişilik kapalı spor salonu

Diyarbakır'da yapılması planlanan 5 bin kişilik kapalı spor salonunun temeli atıldı.
Seyrantepe Kompleksi'nde düzenlenen temal atma törenine Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır AK Parti Milletvekilleri Abdurrahman Kurt ve Kutbettin Arzu, Vali Hüseyin Avni Mutlu, Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Babacan, İl Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, kalabalık öğrenci grubu ve yetkililer katıldı. Bakan Eker, AK Parti hükümetinin Diyarbakır'da hizmet atılımı gerçekleştirdiğini söyleyerek, spor alanlarında çok önemli yatırımlar yaptıklarını, bu yatırımların devamının geleceğini belirtti.

Bakan Eker, "Geçen yıl bu tarihlerde sayın Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan, Diyarbakır'da GAP eylem planını açıkladı. GAP eylem planı çerçevesinde 4 ana konuyla ilgili yatırım ön görüldü. Altyapı yatırımları, sosyal kalkınma ile ilgili yatırımlar, ekonomi kalkınma ile ilgili yatırımlar ve Diyarbakır'ın sosyal gelişimini sağlayacak olan spor tesislerinin yapılması. 19 milyon liraya mal olacak ve 3 yıl içerisinde tamamlanması hedeflenen, 5 bin kişilik kapalı spor salonu bunlardan birisidir.

Hükümet olarak hem GAP Eylem Planı çerçevesinde hem de bakanlıkların ön gördüğü yatırım programı çerçevesinde Diyarbakır'da gerek duble yollar gerek kültür merkezleri gerek organize sanayi bölgesi, çevre yolu, park ormanı ve seyrantepe kavşak yolu gibi çok önemli projeleri hayata geçirdik. Diyarbakır'da gençliğe ve spora yönelik yatırım tutarı 2003 yılında göreve geldiğimiz yıl sadece yaklaşık 300 bin liraydı. 2008 yılında bu rakam 7 milyon 300 bin liraya çıktı. 2009 yılı dahil devem eden projelere destek olarak verilen para 35 milyon liradır. Bu rakanlar sadece gençlik ve spora dönük yapılan yatırımlara ayrılan paradır. Bu büyük bir hızla devam edecek" şeklinde konuştu.

BAKAN YILMAZ: "DİYARBAKIR, HAK ETTİĞİ YERE GELECEK"
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ise, göç nedeniyle tahribata uğrayan Diyarbakır'ı yatırımlar yaparak hak ettiği yere getireceklerini söyledi. Kapalıs spor salonu ve benzeri tesislerin yapılmasının önemine dikkat çeken Bakan Yılmaz, "Bölgeye yapılacak yatırımlar çok önemlidir. Niçin önemli bu yatırımlar ? Çünkü Diyarbakır, geçmişte özellikle belli dönemlerde çok yoğun göç aldı. Gerçekten çok hızlı bir şekilde büyüdü ve bunun getirdiği çeşitli sorunlarla baş etmek durumunda kaldı.

Son yıllarda göç hadisesinde bir durgunluk dönemine girmiş bulunmaktayız. Ama geçmiş dönemlerden gelen bir birikim olduğunu biliyoruz. Bundan sonra belki Diyarbakır'a çok fazla göç olmayacak, ama mevcut Diyarbakır'da yaşayan insanların kentsel ve sosyal dönüşümle daha yaşanabilir bir kent ortamında, daha kaliteli bir hizmet alması gerekiyor. Hayatı her yönüyle tatmin edici bir şekilde yaşaması gerekiyor. Sosyal hayata, siyasal, kültürel sportif hayata daha fazla katılması gerekiyor insanlarımızın.

Özellikle gençlerimizin buna çok ihtiyacı var. Aksi taktirde hiç de elverişli olmayan ortamlarda, bazen kötü alışkanlıklara da muhatap olacak şekilde çocuklarımızın yetişmesi söz konusu olur. Bu tesisler bu çerçevede son derece önemlidir. Diyarbakır köklü bir tarihe sahip olan, gerçekten sadece ülkemiz için değil, çevremizdeki ülkeler açısından da tarihi ve kültürüyle önemli yeri olan bir merkez. Bu merkeze yakışır bir şekilde sosyal, sportif ve kültürel yatırımlarımızla Diyarbakır'daki kent hayatı çok daha farklılaşacak" ifadelerini kullandı.

VALİ MUTLU: "TESİSLEŞMEYİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ"
Vali Hüseyin Avni Mutlu ise, spordaki tesisleşmeyi çok önemsediklerini, Diyarbakır'ın buna ihtiyacı olduğunu söyledi. Her alanda olduğu gibi sporda da atılım içerisinde olduklarını kaydeden Vali Mutlu, son yıllarda spor tesisi sayısında büyük bir artış olmasının memnuniyet verici olduğunu vurguladı. Vali Mutlu, "Diyarbakır her alanda olduğu gibi sporda da çok ciddi bir atılım içerisindedir. Bu atılımın en önemli göstergesi, ulaşmış olduğumuz amatör sporcu sayısıdır.

Elbetteki tesisleşmeyi önemsiyoruz, ama spora olan ilginin artması da bizim için önem arzediyor. Rakamların daha yukarıya çekilmesini arzu etmekle birlikte şu an ulaşmış olduğumuz 17 bin lisanlı amatör sporcu ve pek çok branştaki amatör spor kulüplerimiz, bu şehrin spora olan ilgisinin ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Bunları destekleme noktasında son derece ciddi atılımlar ve destekler geliyor. Bu yıl sadece ilçelerimizde 8 tane spor sahasını ve suni çim sahayı açmış olmamız son yıllardaki atılımın bir göstergesidir.

SODES kapsamında da özellikle bu yıl 1 milyon TL'lik proje ile sporun desteklenmesi konusunda ciddi bir mesafe katediyoruz. Bu proje kapsamında 4 bin yavrumuz 16 ayrı branşta eğitim görüyorlar. 85 beden eğitimi öğretmenimiz bu projede görev yapmaktadır. Burada durmadan daha hızlı gitmek zorundayız. Yeni açılacak bu kompleksle birlikte ciddi bir atılıma ihtiyaç vardı. Şimdiye kadar bin 200 kişilik 40 yıllık bir kapalı spor salonumuz vardı. Spor alanında ihtiyaçlarımızı burada gideriyorduk. Ama şimdi GAP Eylem Planı kapsamında yapılan bu tesisi en kısa sürede sizlerin hizmetine sunacağız" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2009 Cumartesi 17:51:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?