5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

54 DTP'li başkana 'övme' davası

Terör örgütü ela başı Abdullah Öcalan'ın zehirlendiği iddialarıyla ilgili ortak basın açıklaması yapan DTP'li 54 belediye başkanı hakkında ''Suçu ve suçluyu övmek''ten 2'şer yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bu dava, Roj TV davasından sonra belediye başkanları hakkında topluca açılan ikinci dava oldu.

Diyarbakır'da terör örgütü elebaşı Öcalan'ın zehirlendiği iddialarıyla ilgili ortak basın açıklaması yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında bulunduğu DTP'li 54 belediye başkanı hakkında TCK'nın 215/1 maddesi uyarınca 'Suçu ve suçluyu övmekten 2'şer yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, DTP'li 54 belediye başkanı adına suça konu olan basın açıklamasının Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir tarafından okunduğu ve basın açıklaması metninde Abdullah Öcalan'ı övücü ve işlenen suçları methedecek unsurların yer aldığı, bu açıklamanın suçu ve suçluyu övmek kapsamında kalması nedeniyle, tüm sanıkların ayrı ayrı cezalandırılmaları istendi.

4 Mart 2007 tarihinde Belediye Başkanları adına Osman Baydemir tarafından okunan ve suç unsuru taşıdığı gerekçesiyle dava konusu olan basın açıklamasında, "Ateşkes sürerken ortaya çıkan iddiaların doğru çıkması durumunda, var olan gerilim bambaşka boyutlara taşınmıştır. Bağımsız kurul, iddiaları araştırsın. 2007 yılının ağır gündeminin aşılması için silahların susmasına yönelik harcadığı çabalar bilinmektedir. Tek taraflı ateşkesin halen sürdüğü bir dönemde, Öcalan'ın uzun vadeye yayılacak şekilde zehirlendiğine dair kamuoyuna yansıyan bilgiler, bölgede ve ülkemizde var olan gerilimi bambaşka bir boyuta taşımıştır. Kuşkusuz böyle bir teşebbüste bulunulmuşsa, durum, can güvenliği devletin sorumluluğu altında olan bir kişinin yaşam hakkı ihlalinin yanı sıra başka bir anlam daha ifade edecektir. Böylesi bir durum sonuçları itibariyle Türkiye'nin iç barışına, toplumun huzuruna yapılmış tehlikeli bir müdahale anlamı taşıyacaktır. Zehirlenmeye dair bilgilerle iyice tırmanan gerilimin ortadan kaldırılması gerekir. İvedilikle Türk Tabipleri Birliği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı gibi bağımsız kurumlardan oluşan bir kurulun, mevcut iddialar hakkında acilen bir araştırma yapıp sonuçlarını kamuoyuna açıklaması gerektiğini düşünüyorum. Ancak bu şekilde demokratik akıl ve mantığın hakim olduğu bir ortam yaratılarak sorunlar barış içinde çözülebilir. Birileri ülkemizi, toplumumuzu karanlığa sürüklemeye çalışmaktadır" görüşlerine yer verilmişti.

DTP'li belediye başkanları hakkında daha önce de Roj Tv'nin kapatılmaması için Danimarka Başbakanı'na mektup yazdıkları gerekçesiyle dava açılmıştı. Bu davanın görülmesine de devam ediliyor.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2007 Salı 17:05:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?