8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

64 STK'dan ortak açıklama

Güneydoğu'da yaşanan sel felaketiyle ilgili Diyarbakır'da bulunan 64 sivil toplum örgütü tarafından ortak yapılan açıklamada, selin yaşandığı bölgenin 'afet bölgesi' ilan edilmesi gerektiği vurgulandı. 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen basın toplantısında 64 sivil toplum kuruluşu tarafından yapılan açıklamayı, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu okudu. Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Şanlıurfa merkez ilçe ve yerleşim birimlerinde geçen hafta yaşanan selde 40 insanın hayatını kaybettiğini belirten Ebedinoğlu, "Zorunlu göçten kaynaklı çarpık kentleşme, buna bağlı olarak altyapı eksikliği felaketin ağırlığını arttırmıştır. Sel felaketi aynı zamanda tarım alanlarının büyük ölçüde zarar görmesine sebep olmuş, özellikle pamuk ürünü hasat edilememiştir. Yeni ekilen tarlaların su altında kalması nedeniyle tarım alanlarının yeniden ekilmemesi halinde zararın boyutları çok daha fazla artacak ve etkisini önümüzdeki yıl gösterecektir. Özellikle Batman il merkezinde selden etkilenen hane sayısı 10 bindir. Yaklaşık nüfus ise 60 bin civarındadır. Bu sayı bölgenin diğer merkezlerindeki Çınar, Bismil, Harran, Nusaybin ve Uludere sayıları dahil değildir. Bu yurttaşlarımızın bugün için oturacakları konutları, giyecekleri ve günlük temel gıda ihtiyaçları karşılanmaktadır. Selden kaynaklı olarak salgın hastalıklarının bölgeyi tehdit etmesi de başka ciddi bir tehlikedir" dedi. 

Bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini ifade eden DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, "Selin yaşandığı bölgeler 'afet bölgesi' ilan edilmelidir. Her ne kadar sel felaketinden sonra ilgili bakanlar kurulu üyeleri ziyarette bulunmuş ve gözlemlerini kamuoyuyla paylaşmış iseler de, Başbakan Erdoğan yaptığı açıklamayla sel felaketinin abartıldığını ifade etmiştir. Başbakan'ın bu açıklamasının eksik ve yanlış bilgilendirmeye dayalı olduğunu düşünmekteyiz. Sayın Başbakan'ı acilen sel felaketine maruz kalan bölgeyi ziyaret etmeye ve yurttaşlarıyla görüşmeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2006 Pazartesi 18:59:16
Güncelleme :6 Kasım 2006 Pazartesi 19:05:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?