3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

8 aylık esaretleri sona erdi

Kazakistan'da mahsur kalan Diyarbakır'ın Ergani ilçesinden 8 işçi, 8 aylık esaret döneminden sonra ailelerine kavuştu.

İşçi olarak götürüldükleri Kazakistan'da 8 ay boyunca mahsur kalan ve aralarında Erganililerin de bulunduğu 64 işçi, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Fikri Işık ve Eyüp Ayar, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Türk Konsolosluğu'nun ısrarlı girişimleri sonucu Türkiye'ye getirildi.

Masrafları Kocaeli Büyükşehir Başkanlığı tarafından karşılanan 64 Türk işçiden Erganili olan 8 işçi, 8 ay süren esaret dolu günlerin ardından önceki gün Ergani'ye ulaştı.

İNSANLIK DRAMI

Anlaştıkları firma tarafından 3 aylık turist vizesi alınarak Kazakistan'a götürülen 64 işçi, Türk ve Kazak ortaklığıyla işletilen bir şirkette çalışmaya başladı. Şirket yetkililerinin "Size çalışma vizesi alacağız" vaadiyle pasaportlarını toplaması işçilerin elini ayağını bağladı. 3 aylık turist vizeleri dolunca da başlarına gelmeyen kalmadı. Paralarını alamayan işçiler, şikayet etmemeleri için köhne bir barakaya kapatılarak aç ve susuz bırakıldı. Bu sırada darp, hakaret ve tehdit edilerek kaçmaları
önlendi.

KAZAKİSTAN DRAMINDA MUTLU SON

Kazakistan'da yaşanan bu insanlık dramı önceki gün son buldu. Yaklaşık 8 ay boyunca Kazakistan'da mahsur kalan 64 işçiden Erganili Mikail Dayan, Cebrail Dayan, Zülküf Dayan, Hasan Dayan, Cebrail Dayan, Bedran Yurttaş, A.Samet Yurttaş ve Mehmet Ecer masrafları Kocaeli Büyükşehir Başkanlığı tarafından karşılanarak esaret dolu 8 aydan sonra önceki gün Ergani'ye ulaştılar. 8 ay sonra yakınlarına kavuşma mutluluğunu yaşayan Erganili işçiler kendilerini Türkiye'ye getiren AK Parti'li Milletvekilleri ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı'na teşekkür ettiler. İşçilerden Mehmet Ecer'in babası Yusuf Ecer, oğluna kavuşmanın mutluluğuyla gözyaşlarına hakim olamadı.

ESARET ÇEKTİK

Aylar sonra ailesine kavuşan ve evinde adeta bayram sevinci yaşanan Bedran Yurttaş isimli işçi, 8 aydır görmediği ailesine kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Yurttaş, yaşadığı süreci şöyle anlattı:

"Ekmek parası kazanmak için yola çıktık. Ancak maalesef kandırıldık. Aylar boyunca esaret içinde bir barakaya hapsedildik. Adanalı bir arkadaşımız yaşadığı bu esarete dayanamayarak intihar etti. Başka bir arkadaşımız ise felç oldu. Türk Konsolosluğu, Kocaeli Milletvekilleri ve Kocaeli Belediye Başkanı'nın girişimleri sayesinde kurtulduk. Tam da umutlarımız tükenmişken bizi kurtarıp yakınlarımıza ve memleketimize kavuşturdular. Allah razı olsun onlardan."

İHA
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2008 Cuma 15:59:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?