4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

ABD Konsolosundan Belediyeye ziyaret

ABD'nin Adana Konsolosu W. Scott Reid, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığını ziyaret ederek bölgenin sorunları hakkında Başkan Vekili Yusuf Akgün'den bilgi aldı.

Görüşme kapsamında Akgün, bölgenin ekonomik ve siyasal tansiyona ilişkin bilgi verirken bölgenin ticari ve stratejik konumunun önemine de dikkat çekti. Konsolos W. Scott Reid ise yaptığı açıklamada işadamları için Türkiye'nin fazla cazip olmamasının vergi ve hukuk sistemi ile ilgili olduğunu söyledi.

Nedenleri sıralayan Reid, "Türkiye hukuk sisteminde sözleşmelere gerekli önem henüz verilmiyor. Uluslararası ticarette uygulanacak bir vergi sistemi yok ve Türkiye'ye yeni bir ürün geldiğinde birkaç haftalık dağıtımdan sonra ürünün sahtesi piyasaya veriliyor. Yani bir patent sorunu var" diye konuştu.

Türkiye'deki yolsuzluklara da dikkat çeken Reid ve bu nedenlerden dolayı iş adamlarının ucuz işgücüne rağmen Türkiye'den ve bölgeden uzak kalabildiklerini ifade etti.

Diyarbakır'ın ve bölgenin ticaret açısından önemli bir merkez olduğunu kaydeden Akgün ise çatışmaların durması ve barışın egemen olması durumunda iç ve dış yatırımların artabileceğini belirtti. Türkiye'deki çatışma ortamının durması ile ticaret önünde engel olarak görülen hukuk ve vergi sistemlerindeki aksaklıkların da giderilebileceğini ifade eden Akgün, Diyarbakır ve bölgede hatırı sayılır bir sermayenin olduğunu ve bölgeye özgü bir yatırım teşvikini talep ettiklerini söyledi.

Konsolos W. Scott Reid ayrıca Demokratik Toplum Hareketi'nin çalışmalarına ilişkin bilgi alırken, DEHAP'ın bu oluşum içerisinde yer alıp almayacağını merak ettiklerini belirtti. Bu soruya karşılık Akgün, DTH'nin Türkiye'nin siyasal gelişiminde bir dönüm noktası olabileceğini ve aşağıdan yukarıya doğru bir örgütlenme modelini hayata geçirmeye çalıştığını belirtti. DEHAP'ın, DTH içinde yer alıp almayacağını ise zamanın göstereceğini söyledi.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2005 Çarşamba 13:56:14
Güncelleme :20 Mayıs 2005 Cuma 14:22:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?