4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Adliyede karanfilli basın açıklaması

Diyarbakır Kadın Platformu sözcüsü Avukat Ayla Akat, her yıl binlerce kadının şiddete maruz kaldığını ve yaşam haklarının ihlal edildiğini ifade etti. 

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde dini nikahlı eşini aldattığı gerekçesiyle öldürülen G.G'nin (22) duruşmasını izleyen kadınlar, adliye çıkışında basın açıklaması yaptı. 

Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler ve çok sayıda kadının katıldığı açıklamada konuşan Avukat Ayla Akat, 1 Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 4 kişinin tahliye edilmesini bir gerçekle tekrar yüzleştiklerini belirterek, "Her yıl aramızdan binlerce kadın şiddete maruz kalmakta ve yaşam hakkı ihlal edilmektedir. Bugün hep birlikte izlediğimiz, Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde 2006 yılında katledilen G.G.'nin duruşmasında bu gerçekle bir kez daha yüzleştik. Berdel usulüyle evlendirilen Gülistan eşinden kaçmış ve annesinin evine sığınarak yardım istemişti. Ancak G.G.'nin saklandığı çeyiz sandığında 'Kalaşnikof' tüfekle taranarak öldürüldü. Bu sorun sadece bölgemizde ve ülkemizde yaşanan bir sorun değil. Namus gerekçesiyle işlenen cinayetlerin bir Türk sorunu olarak algılanmasını reddediyoruz. Dünyanın birçok yerinde benzer gerekçelerle kadınların yaşamlarına son verilmektedir. İnsan hakları örgütleri dünya üzerinde her ırk ve ülkeden dört aileden birinde aile içi şiddet görüldüğü belirtilmektedir" dedi. 

Toplumsal mücadelelerde kadınların yer aldığı ve bedeller ödediklerini belirten Akat, "Bugün bölgemizde yaşanan çatışmalı ortamdan en çok yine etkilenen kadınlar olmuştur. Cinsel, sınıfsal, kültürel ayrımcılığın son bulması için erkek egemenlikli sistemin şiddetine son vermek için 8 Mart'ın ücretli izin günü ilan edilmesi için tüm kadınların sosyal güvenceye kavuşturulması için yürümemiz gereken uzun bir yol olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu. 

Açıklamanın ardından kadınlar birbirlerine karanfil verdi.
İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2007 Perşembe 15:20:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?