7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Ahmetli köyünde su kavgası

Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Ahmetli köyünde su sıkıntısı yaşayan köylüler, köy muhtarı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Köy muhtarı ise kendini savundu.
Ergani ilçesine bağlı Ahmetli köyünde 4 aydır su sıkıntısı yaşayan köylüler, su paralarını ve elektrik parasını zimmetine geçirdiği iddia edilen köy muhtarı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Yıllardan beri su sorunu yaşayan merkeze bağlı Ahmetli köyünde ayaklanan köylüler, köy muhtarı A.Samet Bingöl hakkında Ergani Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundular. Köy muhtarının su şebekesinin 62 bin 500 TL olan elektrik borcunu kendilerinden hane başı 90 TL tahsil etmesine karşın muhtara ödedikleri paranın TEDAŞ'a yatırılmadığını öğrendiklerini belirten vatandaşlar, "300 haneli köyümüzün 62 bin 500 TL borcu için hane başı 90 TL ödedik. Buna rağmen muhtara verdiğimiz paranın TEDAŞ'a yatırılmadığını öğrendik.

Söz konusu borcu biz köylülerden hane başı 90 TL tahsilat yapan köy muhtarı A.Samet Bingöl, köyün cami hoparlöründen seslenerek 'Borcun geriye kalan miktarını bankadaki hesabıma yatırmazsanız mühür için benim yanıma gelmeyin. Evraklarınızı mühürlemeyeceğim' diyerek bizlere telkinde bulunmuştur. Bizler TEDAŞ yetkililerinden başka kimseye ödemeye yapmayacağız. Çünkü muhtara güvenimiz kalmamıştır. Muhtar söz konusu parayı bankadaki şahsi hesabına yatırmadığımız için işlemlerimizi mühürlemeyip bizleri mağdur etmektedir. Bu nedenle topluca Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurunda bulunduk. Kaymakamlığa da yürüyeceğiz. Buradan da sonuç alamazsak Valiliğe gideceğiz. Gereken yapılmaz, köyümüz suya kavuşmazsa köyü terk edeceğiz" diye konuştular.

Yıllardır köylerinin ana su şebekesinden tek damla su gelmediğinden, kendi imkanlarıyla sondaj kuyusu açtıklarını belirten köylü vatandaşlardan Yüksel İz, "Köyümüzde 20 yıldan bu yana su olmadığından kuyulardan eşeklerle su taşıyoruz. Köyümüzde bulunan 24 tane kuyudan 2 bin 500 kişi su içiyor. Bu kuyular kapatıldığı takdirde köyümüz 1970'li yıllara geri dönecektir. Şayet bizlere su verilmezse evlerimizi toplayıp köyü terk edeceğiz" şeklinde konuştu.
Ahmetli köyü halkının iddialarına karşı kendini savunan köy muhtarı Ahmet Samet Bingöl, "İddiaların tümü asılsızdır. Bana iftira atanların tümü şahsıma muhalif kişilerdir ve provokasyon yapıyorlar. Ben kimsenin parasını yemedim. Bankada açılan hesap numarası şahsıma ait değildir. Kaymakamlığın resmi talimatıyla açılan hesaptır. Kimsenin sondajına müdahale etmedim. Köylülerle birlikte sondaj vurduk. Ruhsat alamadığımızdan dolayı bir buçuk yıldan bu yana benim kuyum kullanılmamaktadır.

Kaymakam'ın; 'Sondaj kuyularının ruhsatı olmayanların kuyuları kapatılacaktır' şeklindeki talimatı vardı. Buna istinaden jandarma, ruhsatı olmayan kuyuların kapatılmasına yönelik tahkikat yaptı. Ruhsatsız kuyu açmaya binlerce TL harcama yapıyorlar ama devlete olan 67 TL borcu ödemeye yanaşmıyorlar. Köyümüzün, 2003 yılından bu yana borcu ödenmemişti. Bu borcu ödemek için köyümüzde bulunan 4 kabilenin ileri gelenleriyle birlikte geçen yıl Diyarbakır'a giderek borcun taksitini birlikte yatırdık. Yatırılan paraların banka dekontları
da bizde mevcuttur. Konu yargıya taşınmıştır. Yargıda bulunan bu dava sonucunda aklanacağıma inanıyorum. Mahkemede aklandığım zaman bana bu iftirayı atanlardan şikayetçi olacağım" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2009 Cuma 12:32:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?