8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Aile meclisine müebbet talebi!

Diyarbakır'da 4 Kasım 2009'da aynı aileden 4 kişinin öldürülmesiyle ilgili davada 5 sanık hakkında 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi. Korucu olduğu öğrenilen sanıklardan tetiği çekenin yanı sıra cinayete azmettirdiği ileri sürülen 4 aile meclisi üyesine de aynı cezanın istenmesi dikkat çekti. Cinayeti işleyen sanığın, aile meclisi tarafından korunduğu anlaşıldı.

Diyarbakır'da aralarında damadın da bulunduğu 4 kişiyi öldüren koruculara toplam 20 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Devletin silahıyla cinayet işleyen 5 sanık hakkında "tasarlayarak töre saiki ile adam öldürme" suçundan dava açıldı. İddianamede dikkat çeken en önemli husus, savcının, cinayet kararı alan aile meclisi üyeleri ile tetiği çeken şahsa aynı cezayı istemesi. Tetiği çektiği belirtilen İlyas Akol ile cinayet kararı aldıkları savunulan İsmail, Cengiz ve Abbas Akol ile Genco Kuzu için 4'er kez müebbet hapis cezası talep edildi.

Ergani ilçesinde 4 Kasım 2009'da Bekize, Necmettin, Şevki ve Süleyman Aras'ın öldürülmesiyle ilgili soruşturma tamamlandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, cinayetin aile meclisinde kararlaştırıldığı belirtiliyor. Maktul Necmettin Aras'ın, Akol ailesinin kızı Perihan ile evli olduğu ifade edilerek, Akol ailesinin eşinden boşanması için Perihan'a baskı yaptığı kaydediliyor. Akol ile Aras aileleri arasında çeşitli tarihlerde yaralamalı kavgaların çıktığı ve bu olaylarla ilgili Ergani Sulh Ceza Mahkemesi'nce dava açıldığı bildiriliyor.

İddianamede cinayet anı şöyle anlatılıyor: "Diyarbakır-Ergani karayolu Güldoğan Petrol mevkiinde 4 Kasım 2009 tarihinde araç içerisinde bulunan Necmettin, Bekize, Süleyman ve Şevki Aras, şüpheli İsmail Akol adına zimmetli Kalaşnikof marka korucu tüfeğiyle Abbas Akol tarafından 24 el ateş edilerek öldürülmüştür." Cinayetin kimler tarafından işlendiğinin güvenlik kamera görüntüleriyle tespit edildiğine dikkat çekilerek, silahlı saldırının İlyas ve Abbas Akol tarafından yapıldığı vurgulanıyor. Şüpheli Abbas Akol'un savcılık ifadesinde, saldırıyı tek başına gerçekleştirdiğini iddia ettiği belirtilirken, Abbas'ın tetiği çekmediği halde suçu üstlendiğinin altı çiziliyor: "Olay anına ilişkin kamera görüntülerinde şüpheli Abbas'ın ateş etmediği, ancak İlyas Akol'un tüfekle maktulleri taradıktan sonra suçta kullanılan tüfeği Abbas'a verdiği, olay anında bir başka şahsın aracı kullandığı anlaşılmıştır."

TETİĞİ ÇEKEN KORUCU: JANDARMA'DA NÖBETTEYDİM

İlyas Akol, olay sırasında korucu olarak İlçe Jandarma Komutanlığı kömürlüğünde nöbet tuttuğunu, cinayeti Genco Kuzu'nun telefon etmesiyle öğrendiğini öne sürüyor. İddianamede, şüphelilerin husumetli bulundukları Aras ailesine karşı silahlı saldırı gerçekleştirme konusunda aile meclisi kararı aldıkları vurgulanıyor. İsmail ve Cengiz Akol'un aile büyükleri olarak cinayet kararı aldıkları ve bu hususta İlyas Akol, Abbas Akol ve Kuzu'yu yönlendirdikleri aktarılıyor. "Genco Kuzu'nun aracıyla şüphelileri olay yerine getirdiği, İlyas Akol'un 24 el ateş ederek maktulleri öldürdüğü, suçta kullanılan silahın cinayeti üstlenmesi için Abbas Akol'a verildiği, bu şekilde şüphelilerin "iştirak halinde tasarlayarak ve kan gütme saiki ile kasten adam öldürme suçunu işledikleri" kaydediliyor.

Mehmet Gökçe - Zaman
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2010 Cumartesi 15:40:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?