7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Akyıl'dan '21' plaka çağrısı

DİYARBAKIR TİCARET BORSASI BAŞKANI AKYIL'DAN '21' PLAKA ÇAĞRISI

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Fahrettin Akyıl, kentteki araç sahiplerine çağrı yaparak, araçlarını '21' plaka olarak tescil ettirmelerini istedi.

İçişleri Bakanlığı, valiliklere 'Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 30/b maddesi gereğince araç sahiplerinin, araçlarını iş veya ikamet adreslerinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunda tescil ettirmeli' talimatını içeren bir genelge gönderdi. Bunun ardından gerçek kişiler adına yapılacak tescil işlemlerinde araç sahiplerinin MERNİS Kimlik Paylaşım Sistemi'ndeki adresi esas alınmaya başlandı.

Diyarbakır'da 105 bin binek otomobil bulunmasına rağmen bu araçların sadece 33 bin 708'i '21' plakalı iken 70 binden fazlası ise başka kentlerin plakalarını taşıyor. Maliye Bakanlığı verilerine göre 2009 yılında Diyarbakır'da 41 milyon 625 bin lira motorlu taşıt vergisi tahakkuk etti. Buna göre bir araç yılda ortalama 486 TL vergi ödüyor. Yasaya göre, diğer illerin plakasını taşıyan 70 bin aracın ödediği yaklaşık 2 milyon lira kaynaktan Diyarbakır mahrum oluyor.

DTB Başkanı Fahrettin Akyıl, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, herkesin yaşadığı kentin plakasını taşıması gerektiğini söyledi. Diyarbakır'daki otomobillerin büyük çoğunluğunun '21' dışındaki plakaları taşıdığına değinen Akyıl, şöyle dedi:

"Diyarbakır'a konuk olarak gelen birisi neredeyse kentin plakasını taşıyan araç görmüyor. Bu doğru değildir. Satın alınan otomobil hangi kente tescil yapılıyorsa vergiler de o kente ödeniyor. Bu nedenle Diyarbakır'a katkı yapmak isteyenlerin aracında '21' plakası taşıması lazım ki, vergileri de Diyarbakır'a ödensin."

İHA
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2010 Pazartesi 16:38:00
Güncelleme :25 Ocak 2010 Pazartesi 18:51:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?