8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

'Anadolu'ya İslam Diyarbakır'dan girdi'

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ BARDAKOĞLU DİYARBAKIR'DA

Bir dizi program amacıyla Diyarbakır'a gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ve beraberindekiler, Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu'yu ziyaret ettikten sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile makamında bir araya geldi.

Bir dizi programlara katılmak amacıyla Diyarbakır'a gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ve beraberindekiler Vali Hüseyin Avni Mutlu'yu makamında ziyaret ettiler. Yapılan ziyaretin ardından Bardakoğlu Vali Mutlu'ya Diyanet'in kendi yayınlarından oluşan bir kitap seti hediye ettikten sonra Vali Mutlu ile beraber Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti. Baydemir kapıda karşıladığı konuklarını gül vererek karşıladıktan sonra makamına geçtiler. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Bardakoğlu "Yaklaşık 3 yıl önce geldiğimizde Diyarbakır'da din hizmetleri açısından epey geri kaldığımızı, Anadolu'nun her yerine götürdüğümüz din hizmetlerinde geri kaldığımızı gördük. Diyarbakır en çok sahabe ve peygamberi bağrında barındıran bizim kadin bir şehrimiz. İlk defa peygamberimizin vefatından 7 yıl sonra, burda ilk İslam nidası ilk ezan duyulmuş, Anadolu'nun müslümanlaşması Diyarbakır üzerinden olmuş. Diyarbakır çok tarihi kültürel ilmi mirası içerisinde barındırıyor. Amidiler, haramiler gelmiş geçmiş buradan. İslam'ın o şanlı tarihindeki birçok ulema, evliya bu toprakların insanları. Biz Diyarbakır'ı hep bu güzelliklerle biliyoruz. Burada bizim hizmetlerimizi yerinde görmemiz ve daha ileriye götürmemiz gerekiyor. Hem din görevlilerimiz ile, hem çevredeki il ve ilçelerlin müftüleri, Diyarbakır'daki emekli müftüler, imam, vaiz, dini ilimlerde öncülük yapmış kişilerle biraraya geleceğiz. 3 gün burada bir buluşma arzu ediyoruz. Cumu günü de nasip olursa cuma vaazında Diyarbakırlılarla buluşacağız. Biz herkesin Diyanet İşleri olma gayreti içerisindeyiz. Güzel Diyarbakırlılarla hem toplumun önde gelen ilim irfan ehli şahıslarla buluşup düşüncelerimizi paylaşacağız, onları dinleyeceğiz. Cumartesi günü din görevlilerimizle bir araya geleceğiz, onların taleplerini dinlemek, heyecanını görmek, taleplerini ihtiyaçlarını dinlemek eksiklerimiz varsa birlikte gidermek. Tek taraflı bir nutuk değil, onları dinlemek birlekte yol almak için toplanacağız" dedi.

Baydemir, "Hepimiz mutlaka günü geldiğinde Rabbimizin bize verdiği can emanetini mutlaka bir vesile ile iade edeceğiz, geri alınacak. Yeryüzünde kainatın varoluşundan beri, bütün insanlarımızın arasında adaleti, barışı, kardeşliği, hoşgörüyü uzlaşıyı tesis etmek Kur'an-ı Kerim'in hükmüdür. Peygamber Efendimizin de çeşitli hadislerinde bu emir bizlere verilmiştir. Bir insan hayatını kaybettikten sonra, 3 nedenle amel kapanmaz, bunlardan bir tanesi hayırlı bir evlat yetiştirmek, inşallah hepimizin evlatları hayırlı olur. İnsanlığın istifade edeceği bir ilmi eser bırakmak, bir diğeri de şükürler olsun ki Rabbim bize de nasip etmiş, insanların sürekli istifade edebileceği yol, köprü, park, bahçe gibi kalıcı eserleri inşa etmek veya inşasına katkıda bulunmak. Tam bu noktada belediyecilik, belediyelerimiz bu eserlerin ortaya çıkarılmasında büyük bir gayret içerisindeyiz. Zamanın beli kesimlerinde inşallah bu acıları hep birlikte sonlandırmanın gayretinde başarılı oluruz. İnsanlar arasında barışı tesis ederiz, hakkaneyite adalete uygun tutum almak, tavır almak, mutlaka küskünleri barıştırmak, kavga edenleri durdurmak ve barıştırmak. İnşallah bize hepimize nasip olur ve herkesin katkısı ile bu süreçler gerçekleşir. Emin olun hele hele bu kavga kardeşler arasında bir kavga ise, dolayısıyla bir saniye daha yitirmememiz gerekir. Hatta bir saniye dahi yitirmenin vebali korkarım ki ağır olacaktır. İnşallah hep beraber bu duygularla sahip çıkarız. Ülkemizin en değerli varlığı olan insanlığı değerli varlıkları olan evlatlarımızı koruruz, kardeşlerimizi koruruz. Şüphesiz ki kaynaklarımızı, çevremizi, doğamızı, coğrafyamızı da aynı zamanda korumuş oluruz. Emin olun yoksulluk en büyük fitne fesatlardan bir tanesidir. Dolayısıyla çatışmalar ölümler, yoksulluğunda zeminini oluşturur. Bunu durdurmak, bir başka açıdan da ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamaktır. Bu da ilmi kalkınmayı ve ssyal kalkınmayı da beraberinde getirir. İnşallah bütün bu süreçlerde toplum olarak Türk'üyle Kürd'üyle, diğer farklı mezhap ve inançlara mensup insanları olarak bu sınavı başarı ile veririz" ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu ise, "Peygamber Efedimiz bir hadisinde diyor ki, 'Hepiniz Adem'densiniz ve hepiniz toprağa aitsiniz. İki kısa cümle bütün insanlığın kaderini ve mutluluk çizgisini oluşturuyor. Hepiniz Adem'densiniz, yani babanız Hazreti Adem, anneniz Hazreti Havva, hepiniz insanlık kardeşisiniz. İnsan olarak birbirinizi sevmeyi öğrenin, en büyük zenginlik gönlünüzdeki insan sevgisidir. Hepiniz toprağa aitsiniz, bu dünya hayatını bir sınav olarak yaşayacak ve Allah'ın huzuruna bu sınavı

ne kadar verip vermediğinizi denemek göstermek için çıkacaksınız. Onun için biraz mütevazi olunuz, biraz başınızı Rabbimizin kaderine takdirine eğik olarak yaşamanız gerekir. Sevgi yoksunluğu, sevgi yoksulluğu, bu dünyada en büyük yoksulluktur. Bilgi yoksulluğu en büyük fakirliktir. Tabii ekonomik yoksuluk da birçok sorunu getirir. Ama önce gönlümüzdeki sevgi yoksulluğunu bizim gidermemiz lazım. Ne çekiyorsak bu sevgsizlikten. İnsanı sevmek, tabiatı, Rabbimizi sevmek, o sevgileri yitirdik. Barışta mesela

Diyanet olarak dünyaya varoluşa bir hikmet penceresinden bakmaya alışıyoruz. Onu öğreniyoruz. Gönlünüzde barışı sağlayamıyorsak, Rabbimizle barışı sağlayamıyorsak, dünyada barış oluyor. Dünya ne çekiyorsa, gönül dünyasında, gönlünde kavgası olan insanlardan çekiyor. Diyanet olarak da bütün günübirlik çalkantıların daha üstünde bir anlayışla insanlığa böyle bir davet yapıyoruz. Diyoruz ki ey insanlar, dinlerinizin, inançlarınızın, ırklarınızın, bölgelerinizin, kültürlerinizin, giyim kuşamlarınızın farklı

olmasına hiç önem vermeyin siz insan olarak değerlisiniz, insan olarak gönlünüzde o barışı sevgiyi huzuru önce yaklayın. Dinimiz insana, insan olarak değer vermiş, Allah katında en değerlimiz Allah'tan en çok çekinenimizdir. Irkların, kültürlerin, bölgelerin zenginliğin fakirliğin insan katında anlamı var. Allah katında hiçbir anlamı yok. İnşallah yarınlarımız bugünden güzel olur" şeklinde konuştu.

Yapılna konuşmaların ardından Bardakoğlu, Baydemir'e Diyanet İşleri'nin yayınlarından olan bir kitap seti hediye ederken, Baydemir'de kendi yayınlarından olan kitap ve küp hediye etti.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ BARDAKOĞLU DİYARBAKIR'DA
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ BARDAKOĞLU DİYARBAKIR'DA
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ BARDAKOĞLU DİYARBAKIR'DA
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ BARDAKOĞLU DİYARBAKIR'DA
İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2010 Perşembe 18:04:03
Güncelleme :4 Şubat 2010 Perşembe 23:42:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?