7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Antik kentin yolları yapılıyor

Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı dünyaca ünlü Hilar köyünde bulunan antik kentte yol ve kaldırım düzenleme çalışmaları devam ediyor.

Tarihi Hilar mağaralarında 750 metre uzunluğunda antik yol yapım çalışmaları başlatıldı. Hilar köy yolunun doğal taşlarla yapılacağı ve 45 gün içinde tamamlanacağı bildirildi. 26 medeniyete kucak açan tarihi Hilar mağaraları Müze Müdürlüğü tarafından gün ışığına çıkartılırken tarihi antik kentine de antik yol yapılıyor. Özel İdare Müdürlüğü tarafından ihalesi gerçekleşen antik yol yapımı Diyarbakır Bölge Kurulu'nun izniyle Müze Müdürlüğü'nde görevli Arkeolog Şeref Yumruk denetiminde sürüyor.

Tarihle ilgilenen Erganili vatandaşlar, "Bu tarihi yer uzun zamandır böyle bir karınca boyu kadar bile ilerleme kaydedilemedi. Hilar köyünde antik köyün olduğunu bile bilmiyoruz ki antik yol neden yapılsın. Bu kazıların bitmesiyle ancak ortaya çıkar. Kazı bitmeden antik yolun yapılmasına anlam veremedik'' diye konuştular.

Tarihi Hilar mağaralarının yanı başında piknik yapan vatandaşlar ise, "Başka illerden gelen arkadaşlarımız böyle bir yeriniz var ama koruma altına alınmamış diyorlar. Batı ilinde olmuş olsaydı binlerce turist akınına uğrardı. Antik yol biterse turizme açılırsa Hilar mağaraları ve Çayönü dünyada bir numara olur" dediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2009 Cumartesi 17:57:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?