7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

AP Başkanı, Diyarbakır'da

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Josep Borrell Fontelles, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti.

İngilizce, Kürtçe ve Türkçe yazılı "Diyarbakır surlarının yüksekliği 12 metre AB’ye 12 gün kaldı" yazılı tanıtım afişiyle karşılanan Fontelles, aldığı hediyelere Kürtçe ’Zor spas’ diyerek teşekkür etti.

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Josep Borrell Fontelles, Diyarbakır Valisi Efkan Ala’ya yaptığı ziyaretin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile görüştü. Fontelles’i, yöresel kıyafetli bir çocuk çiçeklerle karşıladı. Karşılamanın ardından Baydemir’in makamına geçen Borrell Fontelles, İngilizce, Kürtçe ve Türkçe "Diyarbakır surlarının yüksekliği 12 metre AB’ye 12 gün kaldı" yazılı tanıtım afişini görünce şaşkınlığını gizleyemedi. Tanıtım afişiyle ilgili Borrell’e bilgi veren Baydemir, "Diyarbakır surlarının yüksekliği 12 metre. 17 Aralık müzakerelerine başlayacağımız tarihe 12 gün kaldı. Böylesi tarihi bir ortaklık var. 12 gün ve 12 metreyi topladık ve 17 Aralık’ın sonucunu aldık" dedi. Borrell Fontelles ise "Bizim için son derece önemli olan tarih 17 Aralık. Ne kadar metre gerekiyorsa biz o kadar metreyi esas alırız. Surlara atıfta bulunmanız çok iyi bir fikir. Surları gezme şansım oldu. Biraz daha zaman tanınırsa AB’nin yardımıyla bu surlar buranın en önemli tarihi eserlerine dönüştürülecektir" diye konuştu.

DİYARBAKIR, AB İÇİN GÜL KADAR ÇABA SARFEDİYOR
Diyarbakır’da sivil toplum örgütlerinin ve belediyelerin AB’ye girmek için Dışişleri Bakanı Abdullah Gül kadar çaba sarfettiğini belirten Baydemir, Türkiye’de bulunan Türk ve Kürt yurttaşların diğer paydalarda AB’ye dahil olmak istediğini söyledi. Baydemir, Türkiye’nin 1999 yılında önemli iki fırsatı bir anda yakaladığını belirterek, "Biri, çatışma ortamının sona ermesi diğeri ise AB’ye dahil olma müzakerelerinin başladığı gün nedeniyle büyük bir önem taşımaktadır. Demokratik alanda önemli adımların atıldığı Türkiye’nin müzakere tarihi ile AB’ye daha kolay açılabilecektir. Hükümetin de atması gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Türkiye Kürt sorununda çatışmasızlık ortamından çıkması için hukuksal zeminin hazırlanması gerekiyor. Türkiye’nin AB’ye dahil olmasıyla birlikte 20 milyon Kürt vatandaşı da diğer yurttaşlarımız gibi AB vatandaşı olacaklardır. Barış ortamı tesis edersek, Diyarbakır 10 yılda bu işi çözer" dedi.

AP Başkanı Borrell Fontelles de, sıcak karşılamadan dolayı Baydemir’e teşekkür ettiğini söyledi. Borrell, afişin çok güzel bir şekilde yazıldığını ifade ederek, "Bir AP Başkanı’nın böyle bir günde gelmesi siyasi açıdan büyük önem taşımaktadır. Burada olmamız AB’nin varlığıyla barış ve kültüre verdiğim değerin bir ifadesidir" dedi. Baydemir, Borell’e, isminin üzerinde bulunduğu ve Diyarbakır surlarını anlatan sur maketi, yöresel kilim ve Diyarbakır’ı tanıtan bir CD hediye etti. Bu hediyeler karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Borrell, "Üzerinde gezdiğim surların maketini almak benim için çok önemli. Hele hele üzerinde ismimin olması beni çok sevindirdi. Çünkü ilk kez ismimin yanlış yazılmadığı bir şey verildi bana. Yaşadığım ülkede dahi ismim hep yanlış yazılıyordu. Bu beni çok sevindirdi" diye konuştu. Fontelles’in hediyeler nedeniyle Baydemir’e Kürtçe "Zor spas" (Teşekkür ederim) demesi dikkat çekti. Borrell ve Baydemir basına kapalı bir şekilde görüşmelerine devam etti.

Borrell daha sonra Kadın Merkezi’ni (KA-MER) ziyaret etti. Borrell’i kapıda Kadın Merkezi KA-MER Başkanı Nebahat Akkoç karşıladı. KAM-MER ziyareti sırasında da açıklama yapan Borrell, AP olarak burada olmaktan çok mutlu olduklarını belirterek, "Kadın-erkeğe eşit muamele yapılması gerekir. Kadına yönelik yapılan şiddete göstereceğimiz mücadele Avrupa Anayasası’nın özünü oluşturmaktadır. Buradaki ziyaretim ayrıcılığa karşı çalışanlara destek vermektir. Özellikle kadınların eşit muamele görmesini istiyorum" şeklinde konuştu. İstanbul’da, Diyarbakır’a geleceği için protestolara maruz kaldınız sorusu üzerine Borrell, Türkiye’nin her yerine gitmenin mümkün olmadığını söyleyerek, "Vali ve Belediye Başkanı ile yaptığım görüşmede, buradaki gelişmelerin ve girişimlerin çok cesaretli olduğunu gördüm cevabını verdi. Borrell ve beraberindekiler daha sonra, töre cinayetine kurban gitmemek ve şiddete maruz kaldıkları için KA-MER’e sığınan kadınların yaptığı yöresel yemeklerden yedi. Borrell daha sonra Diyarbakır Barosu’nu ziyaret etti.

DİYARBAKIR (İHA) -
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2004 Pazar 16:11:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?