7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

AP Başkanı Borrell Diyarbakır'da

Diyarbakır’daki ziyaretlerine devam eden Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Josep Borrell Fontelles ve beraberindekiler, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İşkenceye Maruz Kalanlar Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Şehit Aileleri Derneği ile Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı İşkenceye Maruz Kalanlar Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Borrell’e bilgi veren İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, adli, sivil ve askeri bürokrasinin içerisinde değişim yanlıları olduğu kadar, değişmede ciddi bir şekilde direnç gösteren kesimlerin de olduğunu söyledi.

AP Başkanı Josep Borrell Fontelles, Diyarbakır Valisi Efkan Ala, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, KA-MER ve Baro’yu ziyaret ettikten sonra, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İşkenceye Maruz Kalanlar Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Şehit Aileleri Derneği ile Ortadoks Kilisesini ziyaret ederek yetkililerinden bilgi aldı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı İşkenceye Maruz Kalanlar Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi (TİHV) ziyaret eden Borrell’i burada İHD yöneticileri karşıladı. Borrell, Diyarbakır’da tarihi döneme ait anlar yaşadıklarını belirterek, "Döndüğümüz gibi Avrupa Parlamentosu’na birkaç gün içerisinde AB müzakerelerinin başlamasını bildireceğiz. Bu ziyaretimiz bizim ve daha sonra alınacak olan kararların olumlu bir karar olması için bir çalışma raporu hazırladık. Biz buraya sizden bilgi almaya geldik. Avrupa’dan baktığımızda burada hakikaten çok şiddetli dönemler olduğunu gördük. Ancak artık önemli iyileşmelerin kaydedildiği bir dönemdeyiz. Sizden ricamız geçmişte yaşadığınız zorlukları bugünkü durumu ve geleceğe yönelik görüşlerinizi bize anlatmanızı istiyorum" dedi.
Bunun üzerine İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, "Borrell’in de geldiği Türkiye’de bir takım izlenimleri olmuştur. Ancak bir İHD yöneticisi olarak bunu ifade etmek isterim. Türkiye gerçekten demokratikleşmeye ciddi direnç gösteren bir ülkedir. Adli, sivil ve askeri bürokrasinin içerisinde değişim yanlıları olduğu kadar, değişmede ciddi bir şekilde direnç gösteren kesimlerde var. Bugün yaşadığımız sıkıntılar bir yerde bu ihlalleri gerçekleşmesi ile sonuçlanan ama aynı şekilde de Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci ile birlikte bir demokratikleşme sürecine girmesi ile birlikte yaşanan sıkıntılardı" şeklinde konuştu.
Borrell ve beraberindekiler Diyarbakır Şehit Aileleri ile İnsan Hakları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti. Burda Borrell’e bilgi veren Şube Başkanı Ahmet Büyükburç, ilk kez Avrupa’dan gelen bir heyetin kendilerini ziyaret ettiklerini belirterek, "Diyarbakır’da huzur ve güven ortamında yaşamayı arzu etmekteyiz. Şehrimiz artık insanların can güvenliği içerisinde yaşayabildikleri bir kent olmuştur" dedi.

Borrell ise bölgede uzun yıllar çok acı çekildiğini ifade ederek, "Şimdi durumun düzelmekte olduğunu biliyoruz. Amacımız herkesin görüşlerini, geleceğe yönelik beklentilerini alabilmektir’’ dedi. Daha sonra Şehit Aileleri Derneği Başkanı Büyükburç, Borrell Güneydoğu’da şehit olanların yer aldığı bir albüm ile 2005 takvimini hediye etti.

Borrell daha sonra Süryani Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret ederek kilise yetkililerinden bilgiler aldı. Borrell’in gezisi sırasında geniş güvenlik önlemleri alınması ise dikkatlerden kaçmadı.

diyarbakır
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 09:45:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?