7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Arenada müthiş kavga

Diyarbakır'ın Dicle İlçesi'nde geleneksel şenliğin bu yılki bölümünde gençler ‘Güç gösterisi’ için kamçılarla birbirini dövdü.

Bir tepede ‘arena’ olarak düzenlenen alanda köylüler önceden hazırladıkları kamçılarla kavga ederken, toplananlar tezahüratla onlara destek verdi.

Dicle'ye bağlı Döver Köyü yakınında bulunan Şeyh Şerif Türbesi'nin ziyareti için yaklaşık 5 bin kişi türbenin bulunduğu tepede toplandı. Dicle Baraj gölünün hemen yanında bulunan tepede şenlik kapsamında kamçıyla ‘Güç gösterisi’ düzenlendi. Dicle’nin Döver, Kaygusuz, Bağdere ve Özbey köylüleri tepedeki bir düzlükte karşı karşıya geldi.

Yaklaşık bin kişinin oluşturduğu çemberde karşılaşan gençler, iyi acıtsın diye 1 gün öncesinden suda bıraktıkları kamçılarla kavga etti. Kamçılı gösterinin kavgaya dönüşmemesi için ellerinde sopalar bulunan büyükler onlara anında müdahele etti. Kamçı darbeleriyle vücutları yara içinde kalanlar kendilerini izleyenlerin tezahüratlarıyla akşama kadar ‘oyun’ dedikleri gösteriyi sürdürdü. Gençler arenada birbiriyle kıyasıya güç çekişmesinde bulunurken, aileler ise ağaçların altında piknik yaparak gençleri izledi.

GÜÇLERİNİ BÖYLE SINIYORLAR

Şenliğin güvenliğinden sorumlu köy korucuları traktörler ve diğer araçların üzerine çıkarak gençlerin kamçılı gösterisini keyifle izledi. Sadece köylerden değil, Diyarbakır ve çevre ilçelerden de bu şenliğe yüzlerce kişinin katıldığını belirten gençler, “Kamçılar birbirine sarılan poşulardan oluşturuluyor. Poşular sıkıya sarıldıktan sonra 1 gün suda bekletiliyor ki kopmasın ve iyi acıtsın. Bu bizim için sadece bir oyun. Geleneksel olarak her yıl buraya geliyor ve gücümüzü kamçılarla sınıyoruz” diye konuştu.

300 YILLIK GELENEK

Döver Köyü yakınında türbesi bulunan Şeyh Şerif’in torunu Abdülbasit Ceylan, her yıl 1 Haziran tarihinde türbenin bulunduğu yerde şenlik düzenlendiğini belirterek, şöye dedi:

“Bu şenlik kapsamında gençler bir araya gelerek güçlerini kamçılarla sınıyor. Bu bir oyun. Kamçılar ile birbirlerinin güçlerini sınayan gençler daha sonra güreşe tutuluyor. Gençlerden birinin yere düşmesi halinde aradaki hakemler onları ayırıyor. Bu gelenek yaklaşık 300 yıldır bu bölgede devam ediyor. Sadece bu köyde değil bölgedeki bütün köylerde kamçı gösterisi yapılıyor.”
.
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2006 Perşembe 16:33:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?