7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Artık beklemeyeceğiz

BDP GENEL BAŞKANI SELAHATTİN DEMİRTAŞ'TAN KÜRTÇE AÇIKLAMASI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır şubesini ziyaret eden BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'de Kürtlere karşı bir asimilasyonun yaşandığını ve esnafa ana dilin gelişimi için iş yerlerinin tabelalarını Kürtçe yapmaları yönünde çağrıda bulundu. Kürtlerin yaşadığı her bölgede iki dilli hayatın olacağını söyleyen Demirtaş, "Bundan sonra Kürtçe'nin kullanımında devletin yasal ve anayasal düzenlemelerini beklemeyeceğiz" dedi.

İnsan Hakları Haftası etkinlikleri çerçevesinde BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, beraberinde Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve partililerle birlikte İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı'nı ziyaret etti.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Önceki gün Bülent Arınç, Meclis kürsüsünde Kürtçe bir kelime kullandı ne iyi de etti. Bakanların da Kürtçe konuşabileceği ve kıyametin kopmayacağını gösterdi. Sayın Bakanın kendisi Emine Ayna'nın Kürtçe bilmemesi üzerinden politika yapmaya çalışıyor. Bu Emine Ayna'nın değil kendisi ve kendisinin oluşturduğu zihniyetin utancıdır. Sayın Arınç, kürsüye çıkıp BDP'liler Kürtçe bilmiyor diyeceğine özür dilemelidir. Emine hanım, çok iyi Türkçe konuşuyorsa o da bu ülkenin Bakanı olarak sadece 1 kelime Kürtçe biliyorsa bu da onun utancıdır. Ana dilin önündeki engelleri kaldırın çünkü bu ülkede 20 milyon Kürt var. Ve ana dillerinin gelişimi için ana dilde eğitim olacaktır" dedi.

Bölge esnafına da çağrıda bulunan Demirtaş, "Eğer Bülent Arınç, kendi anadilinde eğitim almasaydı, bugün Meclis kürsüsünde 4 yaşındaki bir çocuğun konuştuğu kadar konuşabilirdi. Bu kandırmacaya artık bir son verelim. Bu ülkede 20 milyon Kürt yaşıyor ana dilde eğitim olacaktır, olmak zorundadır dilin korunabilmesi için. Ben buradan bu dili korumak isteyen herkese teşekkür ediyorum. Esnaflarımız alışveriş dilini ana dili kullanmalıdır. İş yerlerinin tabelalarına anadilinde olmalıdır. Menüler iki dilli olmalıdır. Biz bundan sonra devletin yasal ve anayasal düzenlemesini beklemeyeceğiz. İki dille tabelalarımız olacak. Özellikle köyler ve mezralar isimlerinin iade edilmesi için arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapacaklar. Bülent Arınç ciddiyse çıksın destek versin ve 'ben de kürtçe kursuna gideceğim' deyip destek vermelidir. Bu bölgede iki dilli hayat olacaktır. Büyükşehir belediyemiz 97 köyün eski isimlerini vermiştir. Ama Valilik ve diğer kurumların engellemeleri oluyor. Kente girişte niye iki dilde Hoş geldiniz yazılı tabelalar olmasın? DTK'nın başlattığı ana dilde eğitim kampanyası da bu anlamda oldukça önemlidir" diye konuştu.

Daha sonra söz alan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise yerleşim birimlerine Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe isimlerin yer aldığı tabelaları koyduklarına işaret ederek, "Çift dilli tabelaları koymak için daha önce karar almıştık. Bir önceki dönemde bu yetkili makamlarca veto edildi. Ancak mahkemeye başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldık. 2009 yılının sonlarında bir çalışma yürüterek yol ve köylerin tabelalarındaki isimlere Türkçe'nin yanında Kürtçe isimlerde ekledik. Şu ana kadar da bu tabelalar kaldırılmadı" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2010 Çarşamba 17:47:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?