7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Artık silah rolünü tamamlamıştır!

KANADA BÜYÜKELÇİSİ DİYARBAKIR'DA

Kanada'nın Ankara Büyükelçisi Mark E. Bailey ve ikinci Katip Tim Mackey Diyarbakır'a gelerek Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaret etti.

Baydemir Büyükelçiyi Başkan Vekili Metin Kılavuz ve Meclis Başkan Vekili Hacı Haspolat ile birlikte karşıladı. Büyükelçi Mark E. Bailey, Diyarbakır'ın ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunun farkında olduklarını ve Kanada'nın bu durumu yakından izlediğini belirterek, "İlk olarak önemli olan bu sorunun ne olduğunu anlamaktır" dedi.

Kendilerini Diyarbakır'da ağırlamaktan duymuş olduğu memnuniyeti dile getiren Baydemir de, "Türkiye'nin en güzel baharı Diyarbakır'da yaşanır ancak kısa sürer. En güzel sonbahar da Diyarbakır'da yaşanır ve uzun sürer. Güzel bir sonbahar gününde sizi ağırlamanın hazzı benim için bambaşka" dedi.

Birlikte yapılabilecek çok şeyin olduğuna inandığını söyleyen Baydemir, "Yaşadığımız bütün zorluk ve zahmetler aslında bir insan hakları sorunudur, bir demokrasi sorunudur" dedi.

Türkiye'de yaşayan Kürtlerin temel beklentisinin; adalete, eşitliğe ve özgürlüğe ulaşma çabası olduğuna değinen Baydemir, "Maalesef 70-80 yıldır Kürt yurttaşlarımız bu evrensel değerler olan eşitliğe, özgürlüğe, adalete kavuşamadılar" görüşünü savundu.

Kürt sorununu bir 'terör sorunu' olarak kodlamamak gerektiğini belirten Baydemir, "Şüphesiz ki şiddet halen bir gerçeğimiz. Bir sorunu çözebilmek için nedenine bakmak gerekir. Dolayısıyla şiddet Kürt sorununun nedeni değil, şiddet Kürt sorununun çözülmeyişidir. Çözüme kavuşturulmayışının sadece sonuçlarından bir tanesidir" dedi.

"21. yüzyılda silah rolünü tamamlamıştır. Sorunların çözümünde silah bir araç olma özeliğini yitirmiştir" şeklinde konuşan Baydemir "Bütün sorunların çözüm yöntemi sadece, diyalog, müzakere ve istişare olmalıdır" dedi.

Baydemir sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim temel önceliğimiz, temel duruşumuz silahların bir an önce susmasıdır. Silahların bir daha konuşmaması için diyalog ve istişarenin başlamasıdır. Hepimize düşen silahların nasıl çözüm yöntemi dışına çıkarabilmenin üzerinde yoğunlaşmamız ve onun üzerinde formüller üretmek olmalıdır. Hem hükümetin, hem devlet kurumlarının aynı zamanda uluslararası kurumların silahın yöntem dışına çıkarılması için cesaretlendirici, teşvik edici, motive edici çaba içerisinde olması lazım."

Türkiye ile aynı yaşta olan Kanada'nın da kimlik, dil, kültür ve bölgesel gelişim gibi sıkıntılar yaşadığını ifade eden Bailey Kanada'nın; Fransızca konuşanlar, İngiltere'den gelenler ve çeşitli ülkelerden gelen göçmenlerle birlikte üç kurucu kimliği olduğunu söyledi. "Kanada bu konuda araştırma laboratuarı gibi oldu" diyen Bailey bu deneysel çalışma kapsamında farklı kimliklerin bir arada yaşamasını gerçekleştirdiklerini belirtti.

İki resmi dili olan tek bir ülke çatısı altında yaşayan dilleri korumak ve yeşertmek adına çabaları olduğunu dile getiren Bailey, "Farklı formüllere ilişkin detaylı bilgi vermeye ve deneyim paylaşımına hazırız" şeklinde konuştu.

Ziyaretin ardından Baydemir üzerinde kilise ve cami motifi olan bir tabloyu hediye ederken Bailey de Baydemir'e Kanada'yı tanıtan bir kitap armağan etti.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2010 Pazartesi 18:02:02
Güncelleme :1 Kasım 2010 Pazartesi 18:39:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?