3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

At arabacılarının son icadı!

Diyarbakır'da caddeleri kirlettikleri gerekçesiyle at arabalarının kente girişinin yasaklanmasının ardından at arabacıları kıvrak zekalarıyla motorlu at arabasını icat etti.

Atların yerine motosikletleri kasaya bağlayan at arabacıları yasağa bu şekilde çözüm buldu. Eskiden ağır yük taşıyan hayvanların çektiği arabalarla kış öncesi meskenlere odun sevkıyatı yapan at arabacıları bu icat sayesinde işlerine devam etmeye çalışıyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin, caddeleri kirlettikleri gerekçesiyle Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde at arabalarının kente girişini yasaklamasının ardından odun taşımacılığı yapan at arabacıları yasağa çözüm olarak ilginç bir yöntem geliştirdi. Büyükşehir Belediyesi ve at arabacıları arasında yaşanan sorun aslında yıllardır devam ediyor.

Ancak belediye, caddeleri kirlettikleri gerekçesiyle AB uyum yasaları çerçevesinde atların kente girişini 1 yıl önce tamamen yasaklamıştı. Odun taşımacılığı yaparak ailelerini geçindiren 80'e yakın at arabacısı ise yasağa biraz teknolojiyi ve biraz kıvrak zekalarını kullanarak çözüm buldu. Yük taşıyan hayvanlarını satıp yerine sepetli motosiklet alan vatandaşlar atlar yerine tahta kasalara motosikletleri bağlayarak işlerini sürdürüyor.

Diyarbakır kent merkezinde odun taşıdıkları sırada araç trafiğini olumsuz etkilese de vatandaşlar taşıma işi ucuza mal olduğu için motorlu arabalara tepkisiz kalıyor. Görenleri şaşkına çeviren at arabacılarının son icadı karşısında belediye sessiz kalırken trafik ekipleri kurallara uymayan motosikletli at arabası sürücülerine ceza uyguluyor. Yasağa uymayan bazı at arabacılarının ise korsan odun taşımacılığını sürdürmesi dikkat çekti.

Diyarbakır'da 35 yıldan bu yana at arabacılığı yaparak 8 kişilik ailesini geçindiren Kıbrıs gazisi Halil Kara, motosikletin atın yerini almadığını düşünüyor. Belediyenin yasağına karşı böyle bir yöntem geliştiklerini ifade eden Halil Kara, "Atlar caddeleri kirletiyor diye belediye yasak koydu. Biz de atları satıp yerine sepetli motosiklet aldık. Zaten gündelik az para kazanıyoruz atın yem masrafı günde 5 YTL tutuyordu ama benzin pahalı olduğu için motosiklet günde 20 YTL yakıyor. Masraflarımızı çok zor
çıkartıyoruz" dedi.

Tahta kasada odun, sepetli motorunda müşteri taşıyan at arabacısı Mehmet Taş ise motosikletin ata göre daha kolay olduğunu ancak arıza ve lastik patlaması nedeniyle bir hayli masraflı olduğunu belirtti.

Direkhane esnafı ise yeni yönteme olumlu bakıyor.

iha
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2008 Pazar 13:36:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?