7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Ata'nın fahri hemşeriliği kutlandı

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlhan Diken kısıtlı imkanlarla kenti düzenlemeye çalışırken Atatürk'ün 83 yıl önce kurmuş olduğu hayali bugün yerel yöneticiler olarak kendilerinin gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Diyarbakır'ın fahri hemşeriliğini kabul edişinin 83. yıldönümü törenle kutlandı. Tören ilk olarak Anıt Park'ta çelenk konulmasıyla başladı. Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İlhan Diken ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Sivril, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk anıtına çelenk koydu. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi'nde devam eden törende Atatürk'le ilgili resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren ilköğretim öğrencilerine ödülleri Vali yardımcısı Mikdat Alan ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı İlhan Diken tarafından verildi. Atatürk'ün Diyarbakır'ın fahri hemşeriliği kabul edişine ilişkin konuşma yapan İlhan Diken, Atatürk'ün 16. Kolordu Komutanı olarak 5 Nisan 1916'dan 9 Temmuz 1917 ye kadar Diyarbakır'da görev yaptığını hatırlattı. Mustafa Kemal'in Diyarbakır'da bulunduğu sırada eski belediye önündeki meydanı açtırarak bir park haline getirdiğini belirten Diken ayrıca, Bağdat Caddesi'nin belediyenin önünden Balıkçılarbaşı'na kadar olan bölümünü genişlettiğini ve Mardin Şosesi'ni onartarak, Mardin Kapısı'nda yeni düzenlemeler yaptırdığını anlattı.

Diken, Atatürk'ün 20 yıl aradan sonra Diyarbakır'a ikinci gelişinde Vali Konağı'nda yaptığı konuşmada şehrin imarı üzerinde durduğunu ve ilgililere bulunduğu tavsiyeleri şöyle anlattı:

"Diyarbakır'ın tarihi kalesinin orta yerinde büyük bir meydan açılacak ve kaleyi iç ve dış taraftan bir tur yolu çevreleyecektir. Bu meydan aynı zamanda bir park halinde ağaçlandırılacaktır. Buradan kale duvarları boyunca uzanan muhtelif istikametlere doğru caddeler açılacak, bunlar arasında bölünecek olan kısımlar bugünkü Diyarbakır'ın ana kısımlarını teşkil edecek ve bu bölümler Diyarbakır'ın mimari hususiyetlerini üstünde taşıyan avlulu, havuzlu ve bahçeli evlerle dolacaktır. Yeni Diyarbakır kurulur ve eski Diyarbakır da imar ve tezyin edilirken tarihi değerleri haiz tek bir eser hırpalanmayacak ve iyi bir surette muhafaza edilecektir."
Günümüzdeki Diyarbakır'ın imar ve şehircilik yönünden uğradığı erozyona bakıldığında ileriyi gören Atatürk'ün ne denli haklı olduğunu çok daha iyi anladıklarını ifade eden Diken, şunları söyledi:

"O, Diyarbakır halkının kadirşinaslığından, medeni bir halkın huzurunda bulunmaktan ne kadar zevk ve mutluluk duyduğunu ifade ediyordu söylemlerinde. Biz de bu halka, bu kente hizmet etmekten büyük onur duyduğumuzu ifade etmek isteriz. Bu hizmetleri de gerçekten kısıtlı olanaklarla yerine getirmeye çalışırken, Mustafa Kemal'in 83 yıl önce öngördüğü, hayalini kurduğu Diyarbakır'ı bugün biz oluşturmaya çalışıyoruz. Diyarbakır'ı tarihin, kültürlerin, turizmin başkenti yapma çabasını sergilemenin mutluluğunu yaşıyoruz."

Tören Büyükşehir Belediyesi Halk Müziği Topluluğu'nun söylediği Diyarbakır türküleriyle sona erdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2009 Pazar 15:38:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?