8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Avukatlar savunmadan çekildi

KCK DAVASINDA AVUKATLAR SAVUNMADAN ÇEKİLDİ

Diyarbakır'da bugün 21. duruşması yapılan KCK davasında sadece tutuklu 6 sanığın mahkemeye katılması nedeniyle avukatlar savunmadan çekilerek Adliye karşısında oturma eylemi başlattı.

Aralarında Belediye Başkanları, İl Genel Meclis Başkanı ve üyeleri, avukatlar, kapatılan DTP yöneticileri de bulunan 104'ü tutuklu toplam 152 sanığın yargılandığı KCK davası nedeniyle tutuklu sanıklar geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi. Mahkeme heyeti geçtiğimiz duruşma Mahkeme heyeti tarafından sadece 6 tutuklu sanığın davaya getirilmesini talep etmesi üzerine avukatlar savunma yapamadıklarını belirterek davadan çekilmişti. Bugün ise sabah saatlerinde yine sadece 6 tutuklu sanığın

mahkemeye getirilmesi nedeniyle avukatlar savunma yapamadıklarını ve savunma haklarının kısıtlandığını belirterek davadan çekildi. Mahkemeyi protesto eden avukatlar, adliye binası karşısında oturma eylemi başlatırlarken, 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dün gece avukatlara cep telefonu ile mesaj atıldığı ve mesajda "Yarınki duruşmaya katılmamanız durumunda Baro'dan yeni avukat tayin edilecektir" şeklinde ihtarname çekildiği belirtildi.

Duruşmayı protesto ederek dışarı çıkan ve oturma eylemi yapan avukatlar adına açıklama yapan Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, "Bildiğiniz üzere biz aydın yürümekte olan bir davada savunma yapamıyoruz. Müvekkilerimizde yapamıyor biz de yapamıyoruz. En son duruşmada sadece 6 sanık getirildi. Hepimiz biliyoruzki yargılanan biri için mahkemede bulunmak bir haktır. Israr ile bütününün bir arada bulunması için ısrar ettik ve müvekkillerimizin burada bulunması gerektiğini söyledik ve duruşmayı terk etmiştik.

Mahkeme yalnız bugün yine aynı 6 kişinin getirilmesine, diğer sanıkların getirilmemesine karar vermiş. Bize mesaj ile tebligat yaptılar ve mahkemeye katılmamamız durumunda Baro'dan avukat isteyeceklerini belirtmişler. Mahkemenin Baro'dan kendiliğinden avukat istemesi için yargılanan kişinin avukat tutacak durumda olması lazım. Mahkeme yargılanan kişilere sormadan, görüşlerini almadan Baro'dan avukat isteyemez. Bu nedenle geçen haftadan bu yana bir değişiklik olmadığı için mahkemeye girmedik girmeyeceğiz.

Eğer bu böyle devam ederse bu çok geniş katılımlı bir boykot olabilir. Çünkü biz temsil ettiğimiz kişileri ne yazıkki savunamıyoruz, bunun için de sıkıntılarımızı size açıklıyoruz. 6 aydır müvekkillerimizi savunamadık. Ne kendilerine ne de bize bu hak tanınmadı. Biz de bugün bu mahkeme bitene kadar burda oturma eylemi yapacağız, eğer bu tutum sürerse çok geniş katılımlı bir boykot olabilir. Yasa çok açık bir şekilde avukat atanmasına mahkeme karar verir ama atamasını Baro yapar. Görevlendirmeyi bizzat Baro

yapar ama bu kararı almayı da Baro yönetimi de hazırdır. Eğer bu uygulama sürerse biz gerçekten sadece yargılamayı meşrulaştıran araçlar olarak katılacaksak o duruşma salonuna katılmayacağız" dedi.

Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, mahkemenin Baro'dan avukat istemesi durumunda Baro yönetim kurulu olarak karar alacaklarını ve Özel Yetkili Mahkemelere avukat ataması yapmama kararı almaya hazır olduklarını belirtti. Yapılan açıklamanın ardından avukatlar Adliye karşısında oturma eylemi başlatırken, duruşma bitene kadar oturmaya devam edecekleri öğrenildi.

KCK DAVASINDA AVUKATLAR SAVUNMADAN ÇEKİLDİ
KCK DAVASINDA AVUKATLAR SAVUNMADAN ÇEKİLDİ
İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2011 Salı 12:34:00
Güncelleme :27 Nisan 2011 Çarşamba 02:33:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?