7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Ayna, kadın adayları tanıttı

DTP Eş Başkanı Emine Ayna, partisinin kadın belediye başkan adaylarını Diyarbakır'da basına tanıttı.

Tanıtım öncesinde konuşan DTP Eş Başkanı Ayna, partiden aday gösterdikleri kişiler konusunda sorun yaşadıklarını adaylık başvurularının bir çoğunun geri çevrildiğini söyledi. Ayna, "Evde oturanların demokratik siyaset kanallarını kapatırsanız, silahları nasıl susturabiliriz" dedi.

Diyarbakır Sümer Park'ta gerçekleştirilen kadın başkan adayı tanıtım toplantısında kadınların yerel yönetime gelmesinin avantajlarını anlatan DTP Eş Başkanı Emine Ayna, partiden aday gösterdikleri isimlerin adaylıklarının daha önce cezaevine girdikleri için seçim kurulları tarafından geri çevrildiğini belirterek, buradaki amacın DTP'yi seçimlere sokmamak olduğunu ileri sürdü. Ayna, açıklamasına şöyle devam etti:

"Her alanda olduğu gibi yasal anlamda da DTP önünde zorluklar çıkarılıyor ve son birkaç günde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Partimizin belediye başkanı, il genel meclisi ve belediye meclisi adaylarının başvurularının çok ciddi bir bölümü seçim kurulları tarafından geri çevrildi. Geri çevrilme nedeni de, bu kişilerin siyasal anlamda vermiş oldukları mücadele kapsamında cezaevlerinde yatmış olmalarıdır. Kürtlerin yüzde 90'ına yakını cezaevlerine girmiştir. Bu bir gerçektir. Biz silahların susması, çatışmaların sona erdirilmesi ve PKK'nın silahlı mücadeleyi bırakmasının yöntemi, demokratik siyasete katılmasını sağlamaktır diyoruz. Bu konuda ciddi çabalar veriyoruz. Biz daha burada evinde yaşayan insanımızın bile siyaset yollarını engellersek, düşüncelerini ifade etmelerinden dolayı engeller çıkarırsak, genel siyaset anlamında silahları nasıl bıraktırırız. Biz silahlı güçlere gelin demokratik siyaset yapın deme hakkına sahip oluruz. Bu konuda da bizim ciddi sıkıntılarımız var.''

Daha sonra Ayna ve DTP Diyarbakır Milletvekilleri Gültan Kışanak ile Aysel Tuğluk, yöresel kıyafetler giyen kadın belediye başkan adayları ile toplu halde fotoğraf çektirdi. DTP'nin aday gösterdiği 38 kadın belediye başkan adayından bazılarının isimleri ve aday gösterildikleri belediyeler ise şöyle:
''Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kamile Öncel, Kars Belediye Başkan Adayı Ayşe Alınak, Tunceli Belediye Başkan Adayı Edibe Şahin, Muğla Belediye Başkan Adayı Sabahat Fırat, Denizli Belediye Başkan Adayı Şenay Eker, Kırşehir Belediye Başkan Adayı Yüksel Tan, Adıyaman Belediye Başkan adayı Zeynep Ölbeci.''
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2009 Pazar 18:52:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?