7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

'Ayrılmaya doğru gidiyoruz'

DTP'Lİ TUĞLUK, DEMİRTAŞ VE ANLI'DAN AÇIKLAMALAR

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk ve İl Başkanı Fırat Anlı kentte yaşanan son olaylar ilgili açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır'da bir kişinin ölümü ile sonuçlanan olayların yankıları devam ederken, DTP Diyarbakır İl Başkanlığı bir basın toplantısı düzenledi. Olaylarda polis kurşunu ile öldüğü iddia edilen üniversite öğrencisi Aydın Erdem'in arkadaşları DTP İl Başlanlığı binası önünde toplanarak slogan attı. DTP il binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan DTP İl Başkanı Fırat Anlı, "Hedef gözetilerek atılan bir atış sonucunda gencecik bir insan hayatını kaybetti. Şunu çok açık görmek gerekiyor; 30 yıldır bu coğrafyada buna benzer görüntüleri defalarca yaşadık. Son 15 gün içerisinde Diyarbakır Valiliği iki tane etkinliği iptal etmesi, izin vermemesi olayı yaşanıyor. Aynen olağanüstü hal dönemindeki gibi etkinlikler, demokratik tepkiler yasadışı ilan ediliyor'' görüşünü dile getirdi.

Gerçekleştirmek istedikleri yürüyüşün merkezi bir kararla yereldeki uygulayıcılar eli ile bir terör olayına sokulduğunu iddia eden Anlı, "Bir vahşet ortamına sokulmuştur. Sadece camları kırıldığı için tepki gösterenlerin can kayıplarına sessiz kalması gerçek samimiyeti ortaya koymaktadır. Bu açıdan biz başta merkezi hükümet olmak üzere yereldeki uygulayıcılar; Diyarbakır'da yaşanan bu ortamın gerçek sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ise, "23 yaşındaki bir üniversite öğrencisi hedef gözetilerek atılan bir atışla hayatını kaybetmiştir. Doğrusu böylesi bir tablo ile karşılaşmak asla hak edilmemiş bir durumdur. Şimdi olayın üzerinden 24 saat geçti ama Diyarbakır Valiliği ve emniyeti tek bir açıklama bile yapmadı. Görgü tanıkları ısrarla bir polisin ateş ettiğini belirtiyorlar. Buna rağmen Valilik'ten tek küçük bir açıklama bile gelmedi. 23 yaşındaki bir gencin yaşamının değeri bu olmamalı. Çıkan sonuçtan bile DTP'yi suçlayarak kurtulmaya çalışmamalı yöneticiler. Bu nedenle biz DTP olarak asla olayın peşini bırakmayacağız. Burada sanki sıradan bir olay yaşanmış ve o gençler ölümü hak etmiş gibi bir hava oluşturmak istiyorlarsa kusura bakmasınlar ama biz insan canını bu kadar ucuzlatan bir zihniyeti mahkum edeceğiz. Bizim için son derece üzücü bir olaydır. DTP olarak tekrar ediyorum bu tablo ortaya çıkmasın diye büyük bir çaba sarf ediyoruz. Adalet Bakanlığı ve hükümetle görüşmeler gerçekleştirdik.

İmralı'daki durumun netleşmesi ve düzelmesi için bir çaba gösterilmesini istedik. Bir açıklama yapılmasını istedik. Ama Adalet Bakanlığı yapa yapa ne olduğu anlaşılmayan bir kaç fotoğrafı kamuoyuna sokarak tartışmayı santim meselesine kadar indirdi'' şeklinde konuştu.

Yaşanan olaylardan AK Parti'nin sorumlu olduğu öne Demirtaş, ''İmralı'daki durum en azından şu günlerde hızlı bir şekilde hukuka göre getirilebilir. Ama 17 Kasım'dan bu yana tek bir adım atmıyorsa Bakanlık, bu işte başka bir iş vardır" ifadelerini kullandı. Demirtaş olayların büyümesinden Başbakan'ın sorumlu olduğu ileri sürdü.

 DAHA DA AYRILMAYA DOĞRU GİDİYORUZ

DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, ''Dün bütün çabalarımıza rağmen yaşanan gerginliği bildiğimizden dolayı biz bunu bir sağduyu içerisinde bir can ve mal kaybı yaşanmadan bitirmek için emniyet ile Valilik ile görüşmeler yaptık. Bu tür olaylar ve ölümler Kürtler ve Türkler arasındaki makasın daha da açılmasına yol açıyor. Birlikte yaşamaya dair ve barışa dair duyguları güçlendirmiyor tam tersine aradaki duygu kopuşunu daha da derinleştiriyor. Bu tehlikenin görülmesi gerekir. Bizim DTP olarak tüm

çabamız bu duygu birliğini yakalamak üzerinedir. Birlikte yaşama, demokrasi ve barış içerisinde özgürce yaşama konusundaki irademizi bu provokasyonlu zihniyetler nedeniyle maalesef daha da ayrılmaya doğru gidiyoruz" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2009 Pazartesi 15:48:00
Güncelleme :7 Aralık 2009 Pazartesi 17:37:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?