4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Aysel Tuğluk'a ceza istendi

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" gerekçesiyle açılan davada savcı mütalaasını sundu.

Mütalaada savcı, Tuğluk'un milletvekili olmasından kaynaklanan yasama dokunulmazlığının terör suçlarında Anayasa'nın 83/2 ve 14. maddelerine göre sınırlandırıldığını anımsatarak cezalandırılması talep etti.


Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP'li Tuğluk hakkında, 2006 Ekim ayında Dünya Barış Günü mitinginde "Hepinizin bildiği gibi üzere 4 milyona yakın insan sayın Öcalan'ın demokratik çözüme bir irade olabileceğini ifade etti. Bu irade beyanını hiçbir siyasetçi görmezden gelemez. Demokratik çözüme, barışçıl çözümün başlamasına hizmet edeceğine inandığımız PKK'nın Kürt sorununa demokratik çözüm deklarasyonunu önemsiyoruz" sözlerinden dolayı "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla dava açmıştı.


Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz yargılanan sanık Aysel Tuğluk ile Hilmi Aydoğdu katılmadı. Mahkeme heyeti, Tuğluk'un milletvekili olduğuna dair İl Seçim Kurulu'ndan yazı geldiğini, yazının dosyaya konulduğu belirtirken, Sanık Tuğluk'un avukatı Fethi Gümüş, Aysel Tuğluk'un milletvekili seçildiğini belirterek, yasa uyarınca yargılamanın durdurulması gerektiğini söyledi.


Mütalaada savcı, sanık Tuğluk'un terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle yargılandığını belirterek, "Sanık, terör örgütü PKK'yı barış ve demokratik bir çözüm olarak kabul edip ne şekilde tespit ettiği anlaşılmayan 4 milyon insanı da bu kapsama dahil ettiği tüm konuşma içeriği itibariyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Kürt vatandaşlarına yönelik devletin dayatmacılığından bahsedip terör örgütü PKK'yı barış yanlısı ve demokrasi taraftarı gibi sunarak halk nezdinde ve katılımcılar huzurunda örgütü haklı göstermek suretiyle propaganda yapmıştır" dedi.
Mütalaada, DTP İl Başkanı Aydoğdu'nun da konuşmasında terör örgütü PKK'yı halk nezdinde haklı ve demokrasi taraftarı gibi göstererek örgütün propagandasını yaptığı kaydedildi.


Savcı, sanıklar Tuğluk ve Aydoğdu'nun, Terörle Mücadele Kanununun "Terör örgütünün propagandasını yapmak" suçunu içeren TMY 7/2. maddesi uyarınca cezalandırılmalarını istedi. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2007 Cuma 13:10:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?