7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Azınlık Raporu, Diyarbakır'da tartışıldı

Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Baskın Oran, hazırladıkları raporun basında yeralmasından sonra hükümeti ortadan kaybolmakla suçladı.

Rapora tepki gösterenleri eleştiren Oran, "Kürt milliyetçileri kurucu unsur olma mikrobunu, Türk milliyetçilerinden almıştır" dedi.

Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu tarafından hazırlanan ve kamuoyunda tartışma yaratan `Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar’ çalışma grubu raporu Diyarbakır’da bir panelde tartışıldı.

Konuşmacılar, Azınlık Hakları ve Kültürel Haklar Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Baskın Oran ve Dr. Tarık Ziya Ekinci’ydi.

Oran: "Azınlık yaratılmaz"

Baskın Oran, rapora tepki gösteren milliyetçileri eleştirdi. "Bir ülkede azınlık varsa vardır. Azınlık yaratılmaz" diyen Oran, Avrupa’daki çok kimlikli, çok kültürlü, demokratik, özgürlükçü ve çoğulcu bir toplumsal modelin örnek alınması gerektiğini söyledi.

Dr. Tarık Ziya Ekinci ise Türkiye’de azınlıklara ilişkin belge ve yasaların olmadığını öne sürdü.

Ekinci, "Azınlık Raporu’nun kabul edilmesi gerekir. Çünkü tek devlet, tek kültür, tek halk anlayışı faşizimdir. Ulusal bir toplum başka bir topluma baskı yapıyorsa o toplum özgürüm diyemez" dedi.
diyarbakır
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 09:25:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?