7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Azmin zaferi

Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) büyük bir başarı gösteren görme engelli Muhammet Samet Fidan isimli genç Sözel 2 Diyarbakır birincisi olurken, Türkiye sıralamasında ise 160'ncı sıraya yerleşti.

Diyarbakır'da yaşayan görme engelli genç Muhammet Samet Fidan ÖSS'de büyük bir başarı göstererek Türkiye genelinde derece yaptı. Görme engelli olmasına rağmen kabartma kitap, ses kaydı ve intermet aracılığı ile durmadan çalışan Fidan, Sözel 2 bölümünde Diyarbakır birincisi olurken, Türkiye sıralamasında ise 160'ıncı sıraya yerleşti.

6 Nokta Görme Engelliler Derneği Başkanı Akif Karakaş, Muhammet Samet Fidan ile gurur duyduğunu belirterek, "2009 yılındaki ÖSS sınavında görme engelli üyemiz Muhammet Samet Fidan çok üstün bir başarı gösterdi. Eşit ağırlıkta 342 puan, Sözel 2'de de 357 puan alarak Diyarbakır Sözel 2 birincisi olurken Türkiye genelinde ise 160'ncı sıraya yerleşti. Ben burada gerçekten çok gururluyum, azmin ve zekasının birleşimi ile çok güzel bir başarıya imza atması camiamızı çok mutlu etmiştir. Ailenin desteği bizim için çok önemlidir, ailelerin çoğu zaman çocukları dışarı bile çıkartmakta problemler çıkıyordu ve Samet'in bu başarısını görsünler ve görme engellilere güvensinler diyorum" şeklinde konuştu.

Muhammet Samet Fidan ise görme engellilere güvenilmesi gerektiğini belirterek, "Ailem beni Görme Engelliler Yatılı Okulu'na gönderdi ve aileme, o kedi yavrusu mu götürüp bırakıyorsunuz oraya, dediler. Bugün bunun meyvelerini topluyorum. Ben hala sevinsem mi yoksa sevinmesem mi diye kararsızım çünkü ablam 2 üniversite bitirmiş ve hala boşta. Ben aslında Anadolu Öğretmen Lisesi'ni istiyordum OKS'ye giremedim, girseydim bile Anadolu Öğretmen Lisesi'nin tüzüğüne göre, görme engelliler okuyamaz, diye bir ibare var.

Ben de şimdi tercihimi yapıp okulumu okuyacağım ve görme engellilerin haklarının tam savunulması için elimden geleni yapacağım. Ben her zaman en tepeyi düşündüm, yani birincilik varken ikinciliği düşünmedim. Kendimi iyi motive ettim ve ümitsizliğe kapıldığım zamanlar da oldu. Çünkü uzun bir maratondur ÖSS ve onların da üstesinden gelmeyi başardım. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni istiyorum ve orayı tercih edeceğim, eşit ağırlıktan. Önceleri kabartma kitaplardan çalışıyordum ve kabartma kitapları yetersiz kalınca ses kayıtları ile dersleri kaydetmeye başladım. Arkadaşlara kitapları okuttum ve öğretmenlerim de bana yardımcı oldular. Ben de bundan sonra tercihlerimi yapacağım ve yoluma devam edeceğim" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2009 Çarşamba 14:52:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?