7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Bademli kaya tehdidi altında

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde önceki gece etkili olan sağanak yağış nedeniyle merkeze bağlı Bademli köyünde meydana gelen heyelanda, dev kayalar köydeki ahırların üstüne düştü. Şans eseri olası bir facianın eşiğinden dönülürken ölen ya da yaralanan olmadı.

Maddi hasarın meydana geldiği ahırlarda incelemelerde bulunan İl Bayındırlık Müdürlüğü ekipleri rapor tuttu. Sağanak yağış nedeniyle meydana gelen heyelanda tonlarca ağırlıktaki dev kayaların yerleşim birimlerinin üzerine düşmesi sonucu Ergani Kaymakamlığı'na dilekçe veren Bademli Köyü Muhtarı Hidayet Yağız, "En son 1984 yılında yine yağışlar nedeniyle köyümüzde meydana gelen heyelan sonucu yerleşim birimimize dev kayalar düşmüş, olay sonucunda bir vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Geçen süreçte yetkililer maalesef herhangi bir önlem almazken, söz konusu durum bugün yeniden başımıza gelmiştir. Köyümüz tehlike altındadır. Yetkililerden yardım bekliyoruz" diye konuştu.

Risk altında olan Bademli köyü sakinlerinden 75 yaşındaki Eyüp Tatar, "Yağan yağmurda 6 tonluk kaya parçaları köyümüze hasar verdi. Büyük bir gürültüyle gelen kaya parçalarını ilk önce deprem olduğunu sandık. Aradan iki dakika geçtikten sonra çeşme kayalıkları dediğimiz yerden kayaların yuvarlandığını gördük. Tonlarca, yuvarlanan kaya parçaları, bir ahırı yerle bir etti, büyük ağaçları ikiye böldü. Doğduğum köyde yaşanan ikinci olay. 20 yıl önce yağan yağmurda 12 yaşındaki bir çocuğun ve birçok küçükbaş hayvanın öldüğünü gördüm. Yağan yağmurdan dolayı büyük kitle kaya parçalarının dibi boşalmış. Boşta kalan kaya parçaları köyümüze tehlike vermektedir. Köye inceleme yapan ekipler bu kış ayında evi boşaltmamızı istedi" dedi.

Kış ayında 7 nüfusla çadırda yaşanmayacağını belirten Tatar, "Çadırda kalmak çözüm değil. Yetkililerin şimdiden önlem alması gerekir. Kış ayında kaya parçaları evlerimizin üzerine düşecek. Şimdiden önlem alınmazsa öldükten sonra önlem alınırsa bir fayda etmeyecek" şeklinde konuştu.

Olay sonrası İl Bayındırlık Müdürlüğü'nden gelen ekipler köyde incelemelerde bulunarak rapor tuttular.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2009 Perşembe 16:54:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?