8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Bağıvar Köprüsü hizmete açıldı

BAĞIVAR KÖPRÜSÜ TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Diyarbakır'da 7,5 ayda tamamlanan Bağıvar Köprüsü, düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Temeli atıldıktan sonra 7,5 ayda tamamlanan 206 metre uzunluğundaki Bağıvar Köprüsü'nün açılış törenine, DTP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Demokratik Toplum Kongresi Sözcüsü Hatip Dicle, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, 206 metrelik köprünün 210 günde tamamlandığını, neredeyse her gün 1 metre inşa edildiğini belirterek, "Bu çok büyük bir başarıdır. Tüm Türkiye DTP'nin belediyecilik anlayışını kendine model alacak" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, "30 hafta önce burada temel atarken, 1500 yıllık tarihi Ongözlü Köprü'yü geleceğe taşımanın hem insani, hem vicdani hem de ahlaki sorumluluğumuz olduğunu söylemiştim. Bugün bu sorumluluğu Bağıvar Köprüsü'nü inşa ederek gönül rahatlığıyla yerine getirmiş olmanın gururunu, onurunu hep birlikte yaşıyoruz. 50 vizyon projemizden sadece biriydi bu. İnşallah 2010'da çok sayıda temel atma törenlerimiz olacak. Diyarbakır Surları gibi Ongözlü Köprü de bizim için

tarihi bir değerdir. Bir başka yönüyle bakıldığında tarihi eserlerimiz, tarihi yapılarımız bacası olmayan birer fabrikadır. Bu değerleri görünür kıldığımızda, bölgenin, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından turist çekecektir" diye konuştu.

Ongözlü Köprü'nün M.S. 512 yılında Roma İmparatorluğu döneminde kurulduğunu, ondan sonra gelen her medeniyetin bu köprüye güç katarak genişlettiğini belirten Baydemir, "Ongözlü Köprü 8. yüzyılda Emeviler, 11. yüzyılda Mervaniler tarafından yeniden dizayn edildi. Tarihe bir not düşülecekse eğer Roma İmparatorluğu döneminde kurulan, Emeviler, Mervaniler döneminde yenilenip genişletilen Ongözlü Köprü'nün geleceğe taşınması için payımıza 2009 yılında Bağıvar Köprüsü'nü yapmak düştü. Bu tarihi bir andır.

Sizler de bu tarihi anın tanıklarısınız. Bu nedenle heyecanımı gizlemiyorum. Bu, Diyarbakır'ın başarısıdır" şeklinde konuştu.

Son 50 yıldan bu yana motorlu araçların ağır yükünü kaldıramayacak duruma gelen Ongözlü Köprü'nün bakıma alındığına dikkat çeken Baydemir, "Ancak şu bir gerçektir ki bu köprü ne kadar bakıma alınırsa alınsın 30-40 tonluk kamyonları taşıyacak durumda değildi. Bu yükü onun sırtından almak gerekiyordu. Diğer yandan Bağıvar Köprüsü'nün tarihi Ongözlü Köprü'nün silüetini bozmaması için 1 kilometre güneyinde ve Ongözlü Köprü'den görünmeyecek şekilde inşa ettik. Bağıvar Köprüsü'yle Silvan ve eski Mardin yolu bağlantısı kuruldu. Bağıvar'ın yolu böylelikle kısalmış da oldu" dedi.

Köprü yapımı sırasında Diyarbakır ile olan bağlantı yolu uzayan ve sıkıntı çeken Bağıvar halkına da seslenen Baydemir, köprünün inşasına kadar gösterdikleri sabır ve metanetten dolayı teşekkür etti. Baydemir, DTP Diyarbakır İl Başkanı Fırat Anlı'nın köprünün adının "Mervaniler Köprüsü" olarak değiştirilmesi önerisini de oya sundu. Vatandaşların el kaldırıp alkışlarla desteklemesi üzerine Baydemir, köprünün adının Mervaniler Köprüsü olduğunu ilan etti.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fahrettin Çağdaş ise, tarihi Ongözlü Köprü'nün onarımı dolayısıyla 20 bin nüfuslu Bağıvar halkının yolunun 20 kilometre uzadığını belirterek, bu mağduriyetin giderilmesi için Bağıvar Köprüsü için çalışma yaptıklarını söyledi. Köprüyü 240 günde bitirmeyi taahhüt ettiklerini ancak 210 günde bitirmiş olmanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Çağdaş, köprüyle ilgili teknik bildiler verdi. Çağdaş, köprünün 206 metre uzunluğunda, 13.50 metre genişliğinde, 7 ayaklı ve 6 açıklığı bulunduğunu söyledi.

Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu da, son 50 yıldaki baş döndürücü gelişmenin kaynağının ulaşım ve iletişimdeki gelişmeler olduğunu belirterek, üretimdeki ulaşım maliyetlerine dikkat çekti. Türkiye nüfusunun yüzde 15'inin 4-5 saatte Diyarbakır'a ulaşabildiğini ifade eden Ensarioğlu, Diyarbakır'ın Irak, Suriye ve İran gibi komşu ülkelere ulaşmanın merkez üslerinden biri olduğunu söyledi. Binlerce yıldan beri kullanılan ulaşım ağlarının daha da geliştirilmesi gerektiğini kaydeden Ensarioğlu,

"Otoban yollarının Şanlıurfa-Diyarbakır yoluna kadar uzatılması zorunludur. Diyarbakır'dan Habur'a kadar uzatılmalıdır" dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek, köprüyü hizmete açtı. Törende İranlı Kürt grup Kamkars'ın müziği çalınırken, Bağıvar halkı adına iki kız çocuğu Baydemir'e bir buket çiçek takdim etti. Açılış töreni, araçların korna çalarak köprüden geçişi ile sona erdi.

BAĞIVAR KÖPRÜSÜ TÖRENLE HİZMETE AÇILDI
BAĞIVAR KÖPRÜSÜ TÖRENLE HİZMETE AÇILDI
BAĞIVAR KÖPRÜSÜ TÖRENLE HİZMETE AÇILDI
BAĞIVAR KÖPRÜSÜ TÖRENLE HİZMETE AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2009 Çarşamba 18:47:02
Güncelleme :25 Kasım 2009 Çarşamba 19:48:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
aziz erdem IP: 212.175.112.xxx Tarih : 4.12.2009 09:02:26

merhaba, ben aziz. bağıvar mimar sinani.ö.o.5sınıf öğrencisiyim.sayın belediye başkanımız OSMAN BAYDEMİRE beldemize yaptığı hizmetlerden dolayı teşekür ederim.