7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Bakan Eken D.Bakır'da

AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı ile İstanbul Belediye Başkanlıkları arasında başlatılan 3. Gönül Köprüsü Derneği'nin açılışı kapsamında Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve İstanbul'un 14 ilçe belediye başkanı Diyarbakır'da biraraya geldi. Bakan Eker, çiftçiler ile ilgili bu sene devrim niteliğinde birkaç tane ilk uygulama başlattıklarını açıkladı. 

AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı'nın girişimleri sonucunda İstanbul belediye başkanlarının katkılarıyla kurulan 3. Gönül Köprüsü Derneği'nin açılışı sebebiyle Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ve İstanbul'un 14 ilçe belediye başkanı Diyarbakır'a geldi. Sabah saatlerinde Diyarbakır'a gelen bakan ve belediye başkanları için hazırlanan program çerçevesinde kentin tarihi mekanları gezdirildi. İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Mizpah Demircan, başta olmak üzere 14 ilçe belediye başkanlarına kentin tarihi ve turistlik mekanlarını tanıtan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ilk olarak Süryani Kadim Kilisesi olan tarihi Meryem Ana Kilisesi'nde biraraya geldi. 

Heyet, kilise avlusunda Mardin ve Diyarbakır Süryani Metropolitanlar Genel Sekreteri Yusuf Bektaş'dan tarihi kilise hakkında bilgi aldı. Bakan Eker, "İlkleri birlikte paylaşalım. Birlikte yaşanmalı ve paylaşılmalı ki, kardeşlik duyguları geliştirilsin. Dinlerin ifade biçimleri farklı olsa bile işin özü insanlığın kurtuluşu için aynı reçeteler veriliyor. Bu nedenle, insanlık için bütün semavi dinlerin ve bütün tek tanrılı dinlerin esasen mesajları ortaktır" dedi. 

Bakan Eker ve beraberindekiler, daha sonra tarihi kiliseyi dolaştıktan sonra belediye başkanlarıyla birlikte tarihi Ulu Cami, İçkale, Hz. Süleyman Türbesi ve Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi'ni gezdi. 

Müzede gazetecilerin, AB yolunda Tarım Bakanlığı'nın son durumuyla ilgili sorularını yanıtlayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, en son AB çerçevesinde öngördükleri su ürünleri zirai mücadele gibi birtakım kanunları TBMM'nin gündemine sevk ettiklerini belirterek, "Tarımın uyumlaştırılması meselesi sadece bizim değil, AB'ye sonradan üye olan 19 ülkenin tamamında sorun ve sancı yaratmıştır. Çünkü bir ülkede tarımsal yapının değişmesi ve gelişmesi, aynı zamanda o toplumun ekonomik yapısının da değişmesidir. Dolayısıyla tarım nüfusu yüksek olan ülkelerin hepsinde bu değişim sancısı yaşanmıştır, ama hiçbir ülke bu değişim sancılarından korkarak Avrupa Birliği yolundan geri dönmemiştir. 19 ülkenin tamamı bunlara rağmen o sancıları yaşayarak AB'ye entegre olmuştur. Biz de aynı yoldayız. Bu nedenden dolayı hiç kimse endişe etmesin, çünkü biz de o sancıları atlatıp, AB'ye entegre olma yolunda sağlam ve sağlıklı adımlarla ilerliyoruz" diye konuştu. 

Çiftçiler ile ilgili bu sene devrim niteliğinde birkaç tane ilk uygulama başlattıklarını söyleyen Bakan Eker, "Bunlardan bir tanesi, geçtiğimiz hafta Türkiye'nin tarihinde ilk defa tarım ürünleri sigorta uygulamasıydı. Bununla birlikte poliçelerini dağıttık. Bu, bir ilktir ve bu manada eğer devrim olarak nitelendirilecek bir olay varsa bu bir devrimdir. Çünkü, bundan sonra prim ve poliçe ödemek suretiyle tabiat olaylarına karşın ürün ve hayvanların sigortalanması söz konusudur. Bu sigorta bedelinin de yarısı bakanlığımız tarafından ödeniyor. Türkiye'de biz tarım sektörünün geliştirilmesini, aynı zamanda bir kırsal kalkınma gelişmesi olarak algılıyoruz. Bu nedenle, yine bu sene ilk defa kırsal kalkınma desteği başlattık. Kırsal alanda tarım ve hayvancılıkla ilgili ürünlerin muhafazasına, paketlenmesine, imalatlanmasına ve pazarlanmasına dönük yapılacak ekonomik yatırımların bedelinin yarısını hibe olarak karşılıyoruz. Biz Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde bakanlığımıza bağlı üç büyük tarım işletmesini merkez kabul ederek, bunlara özel sektörle birlikte müştereken bu bölgede hayvancılığa dayalı sözleşmeli üretim sistemini getiriyoruz. Bu uygulama da önümüzdeki haftalarda başlayacaktır" şeklinde konuştu. 

Açıklamaların ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker ve belediye başkanlarıyla beraberindekiler, 3. Gönül Köprüsü Derneği'ni hizmete açtı. Derneğin önceden olduğu gibi bundan sonra da İstanbul Beyoğlu, Beykoz, Bağcılar, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Eminönü, Fatih, Kağıthane, Kıraç, Pendik, Sarıyer, Üsküdar, Ümraniye ve Zeytinburnu Belediye Başkanları'nın katkılarıyla Diyarbakır'ın varoşlarındaki ilköğretim kurumlarının onarımı ve desteklenmesi, sağlık ocağı yapımı, başarılı öğrencilere burs ve yaz kampı gibi çalışmalarla destekleneceği öğrenildi.
.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2006 Pazar 19:09:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?